Onderhandelingen cao recreatie: werkgevers doen loonbod

13-11-2018

Dinsdag 13 november zaten werknemers- (FNV Publiek Belang, CNV Vakmensen en FNV Recreatie) en werkgeversorganisaties (RECRON) voor de derde keer aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao recreatie. Eind dit jaar loopt de huidige cao recreatie af. Waar werkgevers eerder onduidelijk waren over welke loonafspraken zij willen maken voor recreatiemedewerkers, komen zij nu met een loonbod en looptijd voor de nieuwe cao.

Lonen en looptijd

De werkgevers stellen voor een tweejarige cao af te sluiten met een loonsverhoging van 2,25% per 1 oktober 2019 en 2,25% per 1 oktober 2020. FNV Recreatie en de andere vakbonden hebben eerder een loonsverhoging voorgesteld van 5% bij een looptijd van één jaar.

Eerste 10 maanden van 2019 niets erbij

Het loonbod van de werkgevers betekent dat recreatiemedewerkers de eerste 10 maanden van 2019 geen loonsverhoging zullen krijgen. Dit terwijl de kosten voor bijvoorbeeld de zorgverzekering en btw op producten en diensten vanaf 1 januari 2019 zullen stijgen.

Vakbonden leggen loonbod voor aan alle recreatiemedewerkers

Dinsdag 4 december staat de vierde ronde van de cao-onderhandelingen op de agenda. De vakbonden zullen vóór die tijd het loonbod van de werkgevers aan alle recreatiemedewerkers voorleggen, zodat zij de stem van hun achterban kunnen meenemen naar het volgende overleg.

"FNV Recreatie wil weten wat medewerkers van het bod van de werkgevers vinden. Staat dit in verhouding met de inspanningen die zij elke dag leveren voor hun werkgever? De werkgevers zijn van mening dat zij een goed loonbod doen, maar FNV Recreatie vindt dat de mening van medewerkers zwaar moet meetellen. Want zonder medewerkers die elke dag presteren geen krachtige recreatie sector!", aldus Johan Bijlsma, sectorbestuurder en cao-onderhandelaar van FNV Recreatie.


Hoog tijd dat medewerkers meeprofiteren

Nu 2017 en 2018 bijzonder goede seizoenen zijn geweest, wordt het hoog tijd dat ook recreatiemedewerkers daar eindelijk eens van meeprofiteren. Recreatiemedewerkers hebben nauwelijks koopkrachtverbetering gehad en vanwege personeelstekorten is de werkdruk afgelopen seizoenen enorm hoog geweest. Recreatiebedrijven hebben goede omzetten gedraaid, mede dankzij alle hardwerkende recreatiemedewerkers. Daar verdienen medewerkers in de recreatie de juiste waardering voor!

Wat kun jij doen voor een sterke cao?

FNV Recreatie strijdt voor een beter loon en goede arbeidsvoorwaarden voor alle recreatiemedewerkers. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Ben je nog niet lid van FNV Recreatie? Laat je stem horen via www.fnvrecreatie.nl/meedoen. Alleen samen regelen we een sterke cao!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.