Een conflict op je werk kan ervoor zorgen dat je een bedreigend gevoel krijgt. Zijn dit misschien de voortekenen van een dreigend ontslag? En stel dat jouw functie vervalt, hoe moet je dan verder? Of heb je een andere leuke baan gevonden en wil je zelf ontslag nemen?
Wil jij zelf ontslag nemen? Kijk dan eerst goed wat voor soort contract je hebt.
Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan heeft jouw contract een einddatum en is het in principe niet mogelijk om op te zeggen. Tenzij in het contract staat dat tussentijds opzeggen is toegestaan. Je kan het contract wel tijdens je proeftijd opzeggen. Staat hierover niets in je contract? Dan kun je met je werkgever afspreken dat je eerder wilt stoppen dan de einddatum. Samen met je werkgever bepaal je dan op welke termijn jij weg kunt.
Gaat je werkgever niet akkoord en besluit je toch om weg te gaan? Dan kan je werkgever jouw loon vorderen van de overige maanden die je nog had moeten werken.
Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft jouw contract geen einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd is het wel mogelijk om op te zeggen. Houd alleen rekening met een opzegtermijn. De wettelijk bepaalde opzegtermijn voor een contract voor onbepaalde tijd is in principe een volledige kalendermaand. Het is gebruikelijk om tegen het einde van een kalendermaand op te zeggen. In de arbeidsovereenkomst kan hiervan worden afgeweken tot een opzegtermijn van maximaal 6 maanden. In dat geval moet de opzegtermijn voor je werkgever minimaal twee keer zo lang te zijn.
Let op: Als je zelf ontslag neemt, dan heb je in principe geen recht op een WW-uitkering en als je ziek bent geen recht op ziektewet uitkering. Neem eerst contact met ons op als je dat van plan bent.
Let op: Staat in jouw arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of een relatiebeding, dan kan het betekenen dat je gedurende een periode na je vertrek bij je huidige werkgever niet bij een concurrent kan werken, of kunt werken met mensen waarmee je ook hebt gewerkt bij je huidige werkgever. Neem in dat geval contact met ons op om je te laten voorlichten over mogelijke consequenties.
Je kunt ontslagen worden op verschillende manieren.
Bekijk hier alle informatie over de vaststellingsovereenkomst
Zelfs al lijkt het zo te zijn dat je werkgever je een goed voorstel doet: ga niet direct akkoord! Het is raadzaam eerst uit te zoeken of je wel een WW-uitkering zal krijgen. Bovendien: staat jouw werkgever eigenlijk wel in zijn recht? Neem voor antwoord op deze vragen contact op met het Contactcenter. Download hier de checklist voor ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst.
Onderteken geen stukken waaruit blijkt dat je akkoord gaat met je eigen ontslag. Dit kan namelijk zeer nadelig voor je zijn. Wellicht heb je dan zelfs geen recht op WW.
Laat je werkgever zowel mondeling als schriftelijk weten dat je beschikbaar bent voor werk. Bekijk hier een voorbeeldbrief bij ontslag op staande voet. Als je niet bereid bent om te werken, dan kan de werkgever je op staande voet ontslaan of de rechter verzoeken je arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkgever kan dit uitleggen als werkweigering. Ook hierdoor kun je een eventuele WW-uitkering mislopen.
Zodra je weet dat je werkloos wordt, schrijf je je als werkzoekende in bij UWV in jouw regio. Het is belangrijk dat je dit snel doet. We raden je aan dit al aan het begin van de eventuele opzegtermijn te doen. Je doet er dan alles aan om aansluitend nieuw werk te vinden. Deze inschrijving is een voorwaarde om een WW-uitkering te kunnen krijgen.
Deze bevestiging geldt als bewijsstuk. Hiermee kan worden bekeken of het aangezegde ontslag wel voldoet aan alle eisen van de wet.
Je kunt tegen elke vorm van ontslag protest aantekenen. Het maakt dus niet uit op welke wijze je ontslagen bent! We raden je aan contact op te nemen met het Contactcenter. Onze medewerkers kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een brief om bezwaar aan te tekenen. Belangrijk is wel dat je deze brief aangetekend verstuurt.
Wanneer je ontslagen wordt heb je recht op transitievergoeding. Dit is de ontslagvergoeding waarop je volgens de wet recht hebt als je ontslagen wordt of als je arbeidscontract niet verlengd wordt. Bekijk hier meer informatie over de transitievergoeding.
Aan het einde van je dienstverband moet je werkgever een eindafrekening geven. Het is belangrijk om deze goed te controleren. Maar wat als je werkgever de verplichtingen niet volledig nakomt en je nog recht hebt op een betaling? Download een voorbeeldbrief eindafrekening die je naar je werkgever kan sturen.
Is jouw werkgever failliet? Vaak betekent dit dat medewerkers worden ontslagen. Als een faillissement is uitgesproken dan zal een curator je arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen. In dit geval hoeft er geen ontslagvergunning bij UWV te worden aangevraagd. Is je arbeidsovereenkomst nog niet beëindigd, maar het bedrijf wel failliet? Dan zal UWV de verplichting om het loon te betalen voor haar rekening nemen. Meer weten over je rechten en plichten bij faillissement?
In onze Ontslag brochure vind je alle informatie over het onderwerp ontslag.
Dreig je je baan te verliezen? Word je contract niet verlengd of beëindigd? Kom je zonder werk te zitten door faillissement of reorganisatie? Meld je dan aan voor loopbaanbegeleiding van de VAKbeweging, een samenwerking tussen vakbonden FNV en CNV.
Wil je ook gratis loopbaanbegeleiding? Kijk dan op de website van De VAKbeweging en meld je aan! Of neem contact op met ons Contactcenter.
Inloggen Mijn FNV Horeca