Weet jij jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek? Of breekt het zweet je al uit bij het idee dat straks drie man tegenover je zit om te kijken of jij wel binnen het team past? Hier vind je praktische informatie en sollicitatietips om je voor te bereiden op je sollicitatie in de horeca.

De sollicitatiebrief horeca

In een sollicitatiebrief of e-mail laat je zien wie je bent. Hierin beschrijf je wat je kwaliteiten zijn en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Vaak wordt er op basis van de brief besloten of jij op gesprek mag komen!

Inhoud

In je motivatiebrief geef je aan wat jou aanspreekt aan de vacature en waarom je op de functie solliciteert. Geef aan wat je van het bedrijf vindt en waarom jij geschikt bent voor deze baan. Verwijs naar je opleiding, eventuele eerdere werkervaring, persoonlijke eigenschapen of hobby's. Leg dit ook uit aan de hand van een kort voorbeeld. Wees creatief! Bekijk op de website van Young and United meer informatie over een sollicitatiebrief. 

E-mail

Solliciteer je per e-mail, sluit dan je sollicitatiebrief en je cv als aparte documenten bij (als pdf-bestand), zodat ook een afgedrukte versie er nog netjes uitziet. In de e-mail zelf schrijf je dan een korte bondige tekst waarin je verwijst naar de bijgesloten documenten.

Curriculum Vitae

Curriculum Vitae wordt ook wel afgekort als cv. Besteed aandacht aan de vorm, inhoud, lay-out en let vooral op het lettertype. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn en nieuwsgierig maken. Je kunt er een foto bij doen. Hier wordt soms ook wel om gevraagd. Stuur dan een foto mee die jouw persoonlijkheid uitstraalt. Niet alle foto’s zijn geschikt!

Inhoud cv

Je curriculum vitae (cv) omschrijft wie je bent en wat je kunt. Bekijk hier onze check-list voor je cv, zo zorg je dat alle belangrijke onderdelen op je cv zijn ingevuld.  Wil je je cv door ons laten checken, dan kan dat ook! Neem dan contact met ons op, stuur ons je cv en wij doen een check. 

Het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk dat je goed voorbereid op sollicitatiegesprek gaat. Zorg dat je informatie over het bedrijf hebt verzameld. Wat doen ze allemaal? Hoeveel mensen werken er ongeveer? Wat voor soort gasten ontvangen ze? Lees de functie nog eens goed door. Denk goed na waarom jij graag voor dit bedrijf zou willen werken en waarom je geschikt bent voor deze functie. Zet op een rijtje waar je goed en minder goed in bent. En zorg dat je concrete voorbeelden kunt geven. En belangrijk: kom op tijd!

Hoe zoek je een baan?

Maak gebruik van je netwerk. Vertel zo veel mogelijk mensen dat je een baan zoekt. Vaak lukt het eerder via je netwerk om de juiste baan te vinden. Als je in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak bent, vraag dan of ze op zoek zijn naar personeel. Kijk regelmatig op internet en sociale media. Houd ook (lokale) kranten in de gaten. Loop naar binnen bij het bedrijf waar je wilt solliciteren. Proef de sfeer, kijk naar de medewerkers die daar al aan het werk zijn. Spreekt dit bedrijf je aan?

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.