Veilig en gezond werken

Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Helaas heeft een kwart van alle medewerkers in Nederland te maken met zaken als discriminatie, pesten, nare opmerkingen, (seksuele) intimidatie of agressie. Dit kan zowel van collega's als gasten zijn.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is ongewenst gedrag waar jij je niet goed over voelt en waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand je schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit kan verschillende vormen aannemen zoals discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie en agressie. Daders kunnen collega’s of leidinggevenden zijn, maar ook gasten of leveranciers. Grensoverschrijdend gedrag kan lastig zijn om aan te geven, zeker als diegene die jouw grenzen overschrijdt meer macht heeft dan jij.

Grensoverschrijdend gedrag kan iedereen treffen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, jonge mensen, LHBTI’ers, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een beperking. Daarnaast loop je ook meer risico op grensoverschrijdend gedrag als jij niet in vaste dienst bent binnen jouw organisatie. Denk daarbij aan een tijdelijk contract, flexibel contract, 0-uren contract of werk dat jij doet als zelfstandige.

Wat kun je doen als je met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt?

Het is belangrijk snel aan de bel te trekken wanneer je grensoverschrijdend gedrag opmerkt bij zelf of je dit signaleert bij een van je collega's. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor al hun werknemers. Op de website van FNV staat een uitgebreid beschreven wat je kunt doen. 
 

De FNV Vertrouwenstelefoon luistert

Wil je advies over discriminatie, racisme, (seksuele) intimidatie, pesten of ander ongewenst gedrag op de werkvloer? Of gewoon een luisterend oor? Bel de Vertrouwenstelefoon, op werkdagen tussen 19.00 en 21.30 uur. Of stuur een e-mail

Ook kun je via FNV direct een online (anonieme) melding maken van grensoverschrijdend gedrag. 


 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.