Werk je in de horeca en ben je ouder dan 18 jaar? Dan bouw je automatisch via jouw werkgever pensioen op bij het Pensioenfonds Horeca & Catering.

De opbouw van je pensioen is niet geregeld in de horeca cao, maar in de pensioenregeling voor horeca- en cateringmedewerkers. Dit betekent dat deelname aan de pensioenregeling verplicht is voor medewerkers die werkzaam zijn in horeca- en cateringbedrijven. Naast dit pensioen ontvang je van de overheid een Algemene Ouderdomswet Uitkering (AOW). 

Hoe werkt het horeca pensioen?

Als je 18 jaar of ouder bent, bouw je ouderdomspensioen op bij Pensioenfonds Horeca & Catering. De pensioenpremie betaal je samen met jouw werkgever. Het premiepercentage is 16,8%. Jouw werkgever betaalt de pensioenpremie aan Pensioenfonds Horeca & Catering. De helft van de premie (8,4%) houdt jouw werkgever in op jouw salaris. Jullie betalen dus allebei een deel. Het bedrag dat wordt ingehouden zie je terug op jouw loonstrook. Het opgebouwde pensioen ontvang je vanaf het moment dat je jouw pensioenleeftijd bereikt hebt. Dit ouderdomspensioen komt bovenop het bedrag dat je aan AOW ontvangt.

Algemene Ouderdomswet, AOW

Je bouwt een volledige AOW-uitkering op als je in de 50 jaar voordat je AOW-uitkering ingaat, in Nederland hebt gewoond. Voor ieder jaar dat je mist, wordt de AOW met 2% gekort. De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Je ontvangt jouw eerste AOW-uitkering op de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Op de website van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden en bekijken wanneer jij recht hebt op AOW.

Nabestaandenpensioen binnen de horeca

Nabestaandenpensioen zorgt ervoor dat jouw partner en kinderen niet onverzorgd achterblijven als jij overlijdt. In de basis pensioenregeling van horeca en catering is dit niet standaard geregeld. Het is mogelijk om je voor een nabestaandenpensioen te verzekeren bij Pensioenfonds Horeca & Catering. Maar let op, dit kan slechts op een aantal momenten. Op de website van PH&C vind je meer informatie over het nabestaandenpensioen.

FNV Horeca draagt bij aan jouw pensioen

We voorzien je van alle informatie die je nodig hebt met betrekking tot je pensioen. Pensioen is een belangrijk thema voor FNV Horeca. Om zoveel mogelijk bij te dragen, zit er namens FNV Horeca en FNV Catering drie bestuursleden in het bestuur van Pensioenfonds Horeca & Catering. Dit bestuur zorgt voor onder andere:

  • Het administratieve en financiële beheer van het pensioenfonds aansturen;
  • De strategie van het pensioenfonds;
  • Het toezicht op de juiste uitvoering van het beleid;
  • Het uitvoeren van de pensioenregelingen door de uitvoeringsorganisatie;
  • Het aanpassen van statuten en reglementen als dat nodig is.

Daarnaast zijn FNV Horeca en FNV Catering met werknemers en gepensioneerden uit de bedrijfstak aanwezig in het verantwoordingsorgaan van Pensioenfonds Horeca & Catering.

 

Pensioenleeftijd in horeca & catering naar 68 jaar

In de basis pensioenregeling van horeca en catering is de standaard pensioenleeftijd 68 jaar. Wanneer jij in de horeca met pensioen gaat kun je min of meer zelf bepalen door het maken van de juiste keuzes. Wil je eerder, later of gedeeltelijk met pensioen? Dat kan, maar dat heeft wel gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat je ontvangt.  Op de website van PH&C vind je hier meer informatie over.

Jouw persoonlijke online omgeving bij Pensioenfonds Horeca & Catering

Op mijnphenc.nl, de persoonlijke online omgeving van Pensioenfonds Horeca & Catering, vind je alle informatie over jouw pensioen. Je leest er over de keuzemomenten voor bijvoorbeeld extra ouderdomspensioen opbouw en nabestaandenpensioen. Als je inlogt met je DigiD kom je op jouw persoonlijke online omgeving. Daar zie je altijd jouw actuele pensioenstand en andere informatie over je pensioen en de daarin te maken keuzes.

Veelgestelde vragen over jouw pensioen
 

Is pensioen verplicht in de horeca?

Hoe werkt de uitbetaling bij pensioen in de horeca?

Pensioen in de horeca, vanaf welke leeftijd?

Vanaf welke leeftijd pensioenopbouw horeca?

Hoeveel pensioenpremie staat in de horeca cao?

Hoeveel pensioen zou ik krijgen in de horeca?

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.