Werk jij in de horeca en ben je benieuwd op hoeveel vakantiedagen je recht hebt volgens de cao horeca? Of heb je heb je vrije dagen opgespaard en ben je benieuwd wanneer deze vervallen? Lees verder en ontdek alle regelingen rondom vakantiedagen in de horeca.
Het vakantiejaar loopt in principe van 1 juni t/m 31 mei. Horecabedrijven mogen er volgens de cao ook voor kiezen om 1 januari t/m 31 december als vakantiejaar aan te houden. Dit geldt dan voor het hele bedrijf. De meeste werkgevers kiezen ervoor om het kalenderjaar als vakantiejaar aan te houden, omdat het op deze manier makkelijker is om te zien wanneer vakantiedagen komen te vervallen.
Je bouwt per gewerkt uur in totaal 0,096 uur aan vakantie op. Deze opbouw bestaat uit:
Bovenwettelijke vakantie (0,0192 uur per gewerkt uur)
Arbeidsuren x 52 weken x 0,096 = aantal vakantie-uren per jaar.
Voorbeeld: 24 uur per week x 52 weken x 0,096 = 120 vakantie-uren per jaar.
Let op: je bouwt niet alleen vakantie-uren over normale gewerkte uren op, maar ook over bijvoorbeeld een opgenomen vakantie of tijdens ziekte. Je bouwt geen vakantie-uren op wanneer je een gewerkte feestdag compenseert of wanneer overwerk in geld wordt uitbetaald.
Wil je vakantie opnemen? Dan dien je een verzoek in bij je werkgever. In dit verzoek geef je aan wanneer en voor hoe lang je vrij wilt. Je werkgever legt de vakantie dan, voor zover dat mogelijk is, vast volgens jouw wensen.
Vakantiedagen zijn helaas niet oneindig geldig, zorg dus dat je ze op tijd opneemt. Wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Wettelijke vakantiedagen die je hebt opgebouwd in de periode van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022 vervallen dus op 1 juli 2023. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar.
Iedereen die werkt heeft recht op vakantiegeld. Jij dus ook. Vakantiegeld kan op twee manieren worden uitbetaald: maandelijks (dit wordt ook wel een all-in salaris genoemd) of jaarlijks. Mocht dat laatste het geval zijn, dan hoor je het vakantiegeld uiterlijk in de maand juni te ontvangen. Het is belangrijk dat de afspraken hierover schriftelijk vastgelegd zijn. Daarnaast moet in je loonstrook een duidelijke specificatie van de opbouw en uitbetaling van vakantiegeld staan.
Het vakantiegeld in de horeca bedraagt 8% van het loon* dat je in een vakantiejaar bij je werkgever hebt verdiend. De hoogte van je vakantiegeld is vaak iets minder dan een bruto maandsalaris.
Let op: je betaalt meer inkomstenbelasting over je vakantiegeld dan over je gewone loon! Het percentage hierover wordt bepaald door de Belastingdienst. Je leest hier meer over op de website van het Nibud.
*Hierin zijn incidentele toeslagen, gratificaties en beloning in natura niet inbegrepen. Hierbij geldt dat over alle gewerkte uren in het vakantiejaar de som van het loon en de vakantiebijslag ten minste 108% van het minimumloon moet bedragen.
Per gewerkt uur bouw je in totaal 0,096 uur aan vakantie op. Deze opbouw bestaat uit:
Met deze formule reken je zelf gemakkelijk uit op hoeveel vakantie-uren je jaarlijks recht hebt: arbeidsuren x 52 weken x 0,096 = aantal vakantie-uren per jaar.
Wanneer je 32 uur per week in de horeca werkt, heb je recht op 160 vakantie-uren. Omgerekend zijn dat 21 vakantiedagen.
Wanneer je 38 uur per week in de horeca werkt, heb je recht op 190 vakantie-uren. Omgerekend zijn dat 25 vakantiedagen.
BezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2023 Alle rechten voorbehouden FNV Horeca.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Horeca