All-in salaris? Reken je niet rijk!

10-01-2024

In deze blog wil ik het graag met jullie hebben over het all-in uurloon. In personeelsadvertenties en arbeidsovereenkomsten voor jonge medewerkers en oproepkrachten kom je deze relatief nieuwe loonvariant steeds vaker tegen.

Wat is een all-in uurloon eigenlijk en waarom gooien horecawerkgevers dit steeds vaker in de strijd om mensen binnen te halen?

Laat ik met het eerste beginnen. Bij een all-in loon krijg je bovenop je normale bruto uurloon gelijk de waarde van je vakantie-uren en vakantiegeld uitbetaald. Volgens cao mogen werkgevers een all-in salaris alleen bij invalkrachten hanteren.

Waarom werkgevers graag een all-in salaris bieden is voornamelijk omdat dit er op papier een stuk aantrekkelijker uit ziet. Ze hopen hierdoor meer mensen te werven want all-in is hoger dan het normale brutoloon. Maar betekent dit dat je in praktijk ook een hoger loon krijgt? Het antwoord daarop is: nee. Per maand ontvang je wel meer, maar als je het over een heel jaar bekijkt, dan ontvang je even veel als ‘normaal’. In een all-in salaris vervalt het vakantiegeld dat je normaal gesproken eenmaal per jaar in mei krijgt. Het vakantiegeld is namelijk al in je all-in loon verrekend.

Ik merk dat veel horecatijgers zich door de mooi gepresenteerde hoge all-in uurlonen regelmatig rijk rekenen. Maar dat ze zich uiteindelijk bedrogen voelen als er in mei geen vakantiegeld op hun bankrekening wordt gestort. Dit was nou net het geld waarvan ze op vakantie wilden gaan of rekeningen hadden willen betalen. Ook verwacht men nog (genoeg) betaalde vakantie-uren/verlof-uren te hebben om vrij te kunnen nemen. En ook hier komt men van een koude kermis thuis. Want ook de waarde van deze uren is al in het all-in loon verwerkt. Wie vakantie wil opnemen, moet dat bij all-in dus onbetaald doen.

Mijn advies: zoek als invalkracht goed uit of je onder de streep écht beter wordt van het geromantiseerde hoge all-in loon. Ik verwacht dat het antwoord in de meeste gevallen nee zal zijn en dat all-in een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn.

Een all-in loon is in veel gevallen niet heel veel meer (of minder) dan datgene waar je sowieso al recht op hebt. Alleen zit het in een andere verpakking. Een verpakking die voor velen – vanwege onduidelijkheid over de inhoud – uiteindelijk minder aantrekkelijk blijkt te zijn.  Weet trouwens dat werkgevers verplicht zijn om bij all-in alle onderdelen in het loon – zoals vakantiegeld en vakantieuren – apart te specificeren op je loonstrook.

Hoe kom je er nou achter welk loon uiteindelijk het beste voor jou is? Dat begint met te weten waar je minimaal recht op hebt. En dat staat weer in de horeca cao, zowel in tekst als in loontabellen. 

Een all-in loon inclusief vakantiegeld en de opbouw van vakantiedagen moet minimaal 119,49% van het jouw bruto uurloon zijn. Verdien je bijvoorbeeld €10,00 euro bruto per uur, dan moet je all-in loon minimaal €11,95 bedragen.

Belangrijk om te weten dat de cao horeca een minimum is en dat dit bedragen zijn die je minimdaal moet krijgen. Je werkgever mag je altijd een hoger salaris geven dan het cao loon. 

Om je te helpen bij het vergelijken van ‘normaal’ loon en all-in loon hebben we hieronder een tabel per 1 januari 2024 uitgewerkt, met de bedragen waar je minimaal recht op hebt.

Staar je niet blind op hoge all-in uurlonen. Weet waar je recht op hebt!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Check your money

Vind je het lastig om je loon te checken? Doe de check in onze rekentool waarmee je eenvoudig je salaris kan checken. 

 

All-in salaris per 1 januari 2024 en 1 juli 2024

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.