Heb je een passie voor de horeca en wil je in deze branche werken? Dan is een horeca opleiding de sleutel tot succes! Van starters tot ervaren professionals, er zijn ontzettend veel opleidingsmogelijkheden om jou verder te helpen om je carrière doelen te bereiken.
Op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden die je hebt op het gebied van horeca en onderwijs. Van complete opleidingen tot korte cursussen. Of je nu net begint of je carrière naar een hoger niveau wilt tillen, met deze informatie maak je een weloverwogen keuze.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis te verbreden binnen de horeca. We bespreken graag de belangrijkste soorten met je.
Het verbetert je carrièremogelijkheden! Dit is het meest voor de hand liggende voordeel, maar misschien ook wel het belangrijkste. Een opleiding geeft de kans tot het specialiseren en de kennis en vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om een bepaalde functie te vervullen. Of het nu gaat om je huidige functie of om een toekomstige functie, het zal altijd een meerwaarde hebben. Het hebben van een diploma of certificaat vergroot ook je kans op het vinden van een nieuwe baan. Dit geeft je toekomstige werkgever vertrouwen in je vaardigheden. Kun je naast een diploma of certificaat ook relevante werkervaring aantonen, dan vergroot je jouw kansen nog meer.
Er zijn veel carrièremogelijkheden in de horeca, variërend van banen op instapniveau tot leidinggevende functies. Een aantal populaire functies zijn:
Bovenstaande functies vind je in restaurants, hotels en cafés, dit zijn de meest bekende, maar je hebt nog meer mogelijkheden. Je kunt hierbij denken aan een eventplanner, een sommelier (bier- of wijndeskundige), een hotelmanager of een catering medewerker.
De horeca is een levendige en dynamische sector waarin veel kansen liggen. Naast het volgen van opleidingen is het ook mogelijk om jezelf te ontwikkelen met de vele horeca trainingen en cursussen. Zo zijn er trainingen op het gebied van gastvrijheid, zoals het omgaan met gasten en het creëren van een goede sfeer in het restaurant. Je kunt ook denken aan een cursus op het gebied van bartending, hier leer je onder andere hoe je de beste cocktails maakt. Vind je het belangrijk om jong talent te begeleiden, dan is de cursus leermeester iets voor jou.
Daarnaast zijn er cursussen op het gebied van hygiëne en veiligheid. Werk je in een horecabedrijf waar voedsel wordt bereid? Dan is het bijvoorbeeld verplicht om de HACCP training of instructie gevolgd te hebben. Deze trainingen en cursussen dragen bij aan het vergroten van je kennis en vaardigheden. Hierdoor ben je beter in staat om je werk uit te voeren en een nog betere service aan je gasten te bieden.
Kortom: de horeca biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden voor mensen met verschillende opleidingsniveaus en ervaringen. Of je nu wilt werken als serveerster, bartender, chef-kok, sommelier of hotelmanager. Met de juiste opleiding kun je een wereld van mogelijkheden openen binnen de horeca.
Om in de horeca te werken, heb je geen specifieke opleiding nodig, maar het hebben van een diploma kan wel helpen bij het vinden van een baan. Voor bepaalde functies is een opleiding wel degelijk nodig. Er zijn verschillende opleidingsniveaus mogelijk, van MBO tot HBO.
De duur van een horeca opleiding kan variëren, afhankelijk van het niveau en de opleiding. Een MBO opleiding kan bijvoorbeeld 2 tot 4 jaar duren, terwijl een HBO opleiding gemiddeld 4 jaar duurt.
De kosten van een horeca opleiding zijn afhankelijk van het niveau en het type opleiding. Voor exacte kosten raden we aan de website van de opleiding aanbieders te bekijken. Je kunt hiervoor kijken op ons opleidingsplatform Hospitality Academy. Maar ook op Horeca.nl vind je een overzicht van alle SVH-erkende opleiders.
Er zijn verschillende MBO opleidingen binnen de horeca, zoals de opleidingen assistent horeca, patisserie, gastheer/-vrouw, zelfstandig werkend kok, en manager/ondernemer binnen de horeca.
Voor een betere functie in de horeca zijn er verschillende cursussen beschikbaar, zoals cursussen op het gebied van leidinggeven, marketing en communicatie, hygiëne (HACCP) en wijncursussen.
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit systeem richt zich op het identificeren, evalueren en beheersen van gevaren die kunnen leiden tot voedselverontreiniging. De HACCP is een internationaal erkende methode om de voedselveiligheid te waarborgen. Alle bedrijven in de voedselindustrie (waaronder horeca) zijn verplicht om het HACCP principe toe te passen.
BezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2024 Alle rechten voorbehouden FNV Horeca.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Horeca