Nog weinig schot in onderhandelingen cao recreatie

23-10-2018

Werkgevers- en werknemersorganisaties (RECRON, CNV Vakmensen, FNV Publiek Belang en FNV Recreatie) hebben dinsdag 23 oktober voor de tweede keer aan de onderhandelingstafel gezeten om over een nieuwe cao recreatie te praten. Thema’s die dit keer werden besproken waren de fonds-cao en modernisering van de cao. Er zit helaas nog weinig schot in de onderhandelingen voor een nieuwe cao recreatie.

Fonds-cao recreatie

Tijdens dit overleg hebben werknemersorganisaties aangegeven dat zij per 1 januari 2019 een nieuwe fonds-cao recreatie willen afsluiten met een looptijd van 5 jaar. Zij zijn bereid nieuwe afspraken te maken met betrekking tot de inrichting van deze nieuwe fonds-cao op het gebied van subsidies en thema’s. Met dit fonds kunnen activiteiten worden gefinancierd die gericht zijn op het, in sociaal opzicht, optimaal functioneren van de bedrijfstak, zoals bijvoorbeeld het aantrekkelijk maken van de sector.

De werkgevers hebben kenbaar gemaakt welke projecten zij voorstellen en wat zij graag terug zouden willen zien in de nieuwe fonds-cao. Tijdens de volgende onderhandelingen zullen de werknemersorganisaties hun projecten kenbaar maken en bespreken.

Modernisering cao

De vakbonden zijn voor een modernisering van de cao. FNV Recreatie vindt het belangrijk dat met name de eigen regie van de medewerker wordt benadrukt. De medewerker moet meer zeggenschap krijgen over zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Zo moet de medewerker zelf kunnen bepalen wanneer hij tijd-voor-tijd opneemt of compensatie in geld wil ontvangen. Daarnaast is het belangrijk dat de medewerker een persoonlijk scholingsbudget ontvangt waar de medewerker zelf de regie over krijgt.

De werkgevers hebben de voorstellen van werknemersorganisaties daarover afgewezen. Zij stellen dat uit het moderniseringstraject is gebleken, dat de huidige cao al veel ruimte en keuzemogelijkheden biedt, maar dat de bekendheid daarmee klein is. Zij denken aan andere tools om aan de wensen van de werkgevers en werknemers te voldoen, zoals de toegankelijkheid van de cao via een te ontwikkelen App te vergroten. Als het gaat om scholing van medewerkers dan denken zij aan het bieden van een digitale platform met online trainingen.

Loonruimte

De werkdruk is het afgelopen seizoen erg hoog geweest en de gasten hebben hier niets of nauwelijks iets van meegekregen. Daar verdienen de medewerkers in de recreatie een juiste waardering voor.  Het wordt hoog tijd dat zij eindelijk ook eens meeprofiteren van de bijzonder goede seizoenen in de branche. De werknemerspartijen eisen in de onderhandelingen een loonsverhoging van 5% met een cao van 1 jaar.

RECRON heeft aangegeven hier pas bij de volgende onderhandelingen op terug te willen komen. Deze tweede ronde onderhandelingen hebben helaas niet veel vruchtbaars opgeleverd. De volgende cao-onderhandelingen staan gepland voor dinsdag 13 november 2018.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.