Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao

14-11-2017

De afspraken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen hebben gemaakt voor de nieuwe cao in de horeca zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector echt te kort.

Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: "Deze cao voegt totaal niks toe aan de oplossing van de enorme problemen in de sector. Het imago verbetert er niet mee en het is niet goed voor het aantrekken van nieuw personeel en behouden van huidige medewerkers."


Maak #NietMijnCao groot! Deel en retweet de berichten!

 

Ervaren medewerkers krijgen een droge boterham!

Een groot deel van de horecamedewerkers zal in 2018 en 2019 alleen een loonsverhoging van 1% per jaar tegemoet zien. Hiermee ontstaat een nog verdere koopkrachtdaling, terwijl de koopkracht vanaf 2000 al met 9 procent is gedaald voor mensen in de horeca. Bovendien is de inflatiecorrectie alleen op de laagst betaalden, jonge vakkrachten en nieuwe instromers van toepassing. Alleen zij zullen profiteren van een totale verhoging van 2,3% per jaar.

De inzet van FNV Horeca was een forse loonsverhoging

Een verhoging van 3,5% per jaar voor alle horecamedewerkers was onze inzet, waarmee de koopkracht verbetert. De financiële situatie in de horeca staat dit ook toe. De omzetten in de horeca stijgen al jaren achtereen. Belangrijke instanties zoals de Nederlandsche Bank en VNO-NCW roepen dat ook en geven aan dat een fikse loonsverhoging in de horeca gemakkelijk mogelijk is.

Overwerktoeslag en feestdagencompensatie verdwijnen met deze cao

KHN en CNV Vakmensen hebben afgesproken om het Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) om te zetten in een cao. Hoewel de AVR in veel opzichten lijkt op de oude cao horeca, zitten er tal van veranderingen en verslechteringen in. Een aantal verslechteringen op een rij: 

De oude cao kende een overurentoeslag van 150% op het uurloon vanaf 2.184 uur (gemiddeld 42 uur per week).

We weten uit onderzoeken dat veel medewerkers grote buffers aan overuren hebben opgebouwd. Zeker nu het grote personeelstekort meer vraagt van de bestaande medewerkers. In de toekomst lijkt een personeelstekort niet opgelost. FNV Horeca had voorgesteld om overuren vanaf 1.976 uur te belonen met een toeslag van 150%, als stimulans voor het harde werken en om de branche aantrekkelijker te maken.

Ben je nog geen vakkracht, dan ontvang je geen feestdagencompensatie. Dat betekent dat specifieke groepen medewerkers waaronder studenten, stagiaires, leerlingen en nieuwe instromers niet in aanmerking komen voor een feestdagencompensatie. En dat is gek. Het is juist deze groep die een belangrijke bijdrage levert aan de continuïteit van de sector. Deze groep vangt de piekdruktes op en bestaat uit potentiële toppers die de toekomst van de branche moeten bepalen.

De AVR heeft 5 mei niet als feestdag opgenomen in haar feestdagenbepaling. De oude cao kent 5 mei als feestdag in lustrumjaren.

Nog meer onzekerheid!

De horeca is momenteel koploper in Nederland van onzekere, tijdelijke en kleine (deeltijd) banen. KHN en CNV Vakmensen hebben daarom afgesproken nog meer onzekerheid te faciliteren in de nieuwe cao in de vorm van seizoenskrachten en invalskrachten.

Beide vormen bieden weinig zekerheid en garantie op vast werk voor medewerkers. Naast alle flexibele mogelijkheden die er al zijn in de horeca, worden nu twee nieuwe vormen van onzeker werk geïntroduceerd, waarbij de medewerker weinig rechtsbescherming heeft en er ontstaat een grote afhankelijkheid van de medewerker ten opzichte van de werkgever. De medewerker zal zelf in de gaten moeten houden of de werkgever zich goed aan de regels houdt.

Meer onzekerheid betekent een verslechtering voor de positie van horecamedewerkers, in een branche die al te kampen heeft met een imagoprobleem en een tekort aan personeel.

Geen herhaling van de geschiedenis

Kortom, dit is een slechte overeenkomst voor medewerkers. In eerdere cao’s zijn door kleinere bonden ook verslechteringen afgesproken die nooit meer zijn hersteld. Denk aan het afschaffen van de eindejaarsuitkering, de zondagstoeslag, de nachttoeslag, de consignatietoeslag, twee weken extra zwangerschapsverlof en onregelmatigheidstoeslagen. Hoeveel verslechteringen kan een sector aan?

Hoe lang pikken we dit nog

Er ligt nu een akkoord tussen KHN en CNV Vakmensen. We kunnen alleen nog maar invloed uitoefenen met z’n allen! CNV Vakmensen heeft een enquête geopend, waar je op kunt stemmen. Geef aan wat jij vindt! Wij gaan ervan uit dat leden van CNV Vakmensen inzien dat dit geen goed resultaat is en hun organisatie hierop zullen aanspreken.

Breng je stem uit!

Maak #NietMijnCao groot

FNV Horeca is altijd bereid geweest naar elkaar toe te bewegen. Wij hebben steeds de belangen van horecamedewerkers vooropgesteld in onze voorstellen. Die liggen het dichtst bij wat medewerkers willen. FNV Horeca blijft zich inzetten voor een beter loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Volg ons op sociale media #NietMijnCao! Samen maken we de horeca sterk!

Maak #NietMijnCao groot! Deel en retweet de berichten! En vul onze Facebook poll in!

Lees ook:
'Al 2.000 personen zeggen nee tegen cao-resultaat, wat zeg jij?'
'Koninklijke Horeca Nederland sluit FNV Horeca uit van cao-overleg'

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.