Minimaal 4% loon erbij per 1 januari 2023          

23-11-2022

Wie dacht dat de welverdiende loonsverhogingen voor vakkrachten per 1 april jl. en die voor niet-vakkrachten en BBL-leerlingen per 1 september jl. het waren voor dit jaar in de horeca, die wordt in januari 2023 nog positief verrast in z’n portemonnee. Althans, als jouw werkgever zijn zaakjes op orde heeft en jou en je collega’s tijdig ingeschaald heeft in het loongebouw. In deze blog – die best wat technisch is – sta ik stil bij de belangrijkste zaken

Check eenvoudig je salaris

FNV Horeca vindt het belangrijk dat jij weet wat je hoort te verdienen. Om je daarbij te helpen hebben we een rekentool ontwikkeld waarmee je eenvoudig binnen een aantal stappen je salaris kan checken. Ga direct naar de rekentool

 


Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca

Minimaal 4% loon erbij per 1 januari 2023  

In de cao horeca die FNV Horeca dit jaar samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is overeengekomen, zijn afspraken gemaakt over noodzakelijke loonsverhogingen. Twee hiervan hebben we dit jaar al gehad en de laatste staat voor de deur: een loonsverhoging voor vakkrachten van 2% per 1 januari 2023. Ook wordt er vanaf 1 januari 2023 (weer) gewerkt met een automatische periodieke verhoging van 2%.

Voor de jeugdlonen geldt dat deze in het nieuwe jaar nogmaals flink omhooggaan doordat het wettelijk minimumloon (wml) omhooggaat. En de jeugdlonen zijn gekoppeld aan dit wml.

Jaarlijkse periodiek erbij

De invoering van een jaarlijkse periodiek per 1 januari 2023 is bedoeld als waardering en structurele beloning van vakkrachten voor hun kennis en ervaring. En om hen te koesteren en te behouden. Een ervaren medewerker levert de baas immers meer op. Concreet betekent dit dat je als vakkracht jaarlijks een periodiek – ook wel trede genoemd – in je loontabel omhooggaat. Wat dus gelijk staat met een loonsverhoging van 2%, want dat is het verschil tussen twee opvolgende tredes.

Aan het toekennen van een periodiek zitten wel voorwaarden. Zo moet je naar behoren hebben gefunctioneerd en je moet een vol jaar bij dezelfde werkgever in dezelfde functie hebben gewerkt. Voor vakkrachten die in hun eindschaal zitten, geldt het systeem van een jaarlijkse periodiek niet.

Vóór 1 januari 2023 inschalen in juiste periodiek!

Wil je op je loonstrookje in januari 2023 het loon zien waar je volgens de cao recht op hebt, dan is het enorm belangrijk dat jouw werkgever er nú voor zorgt dat hij zijn loonadministratie op orde heeft. Dus dat hij jou eenmalig heeft ingeschaald in het loongebouw volgens de huidige loontabel (die van 1 juli 2022).

Signaal: we snappen er niets van!

Bij FNV Horeca krijgen we de laatst tijd veel reacties en signalen van medewerkers dat ze ‘al dat gedoe’ met periodieken en inschalen maar ingewikkeld vinden. En dat hun werkgevers dat ook vinden. De onduidelijkheid zit hem met name in: hoe verhoudt de cao-loonsverhoging per 1 januari 2023 zich ten opzichte van de invoering van het periodieke systeem?

Wat wij belangrijk vinden is dat jij – als eind januari 2023 je loonstrookje in je mailbox zit – weet welk loon daarop moet staan. Dat je dit kunt checken en als het niet klopt dat je dan het gesprek met je werkgever hierover aan kunt gaan.  Het mooiste is natuurlijk als je nú al met je werkgever praat om te horen: ben ik al ingeschaald en klopt die inschaling?

Check you money

Wil je berekenen wat jouw loon per 1 januari 2023 moet zijn? Kijk dan even op deze webpagina. Daar word je stap voor stap meegenomen in de systematiek.

Vind je al dat rekenen veel te ingewikkeld en duizelt het je nu al, gebruik dan onze laagdrempelige online rekentool. Vul je huidige brutosalaris en nog een paar dingen en dan zie je met één druk op de knop, het loon waar jij - per 1 januari 2023 - volgens de cao minimaal recht op hebt.

Ook hier geldt: kennis is geld!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.