Ontslag

Een conflict op je werk kan ervoor zorgen dat je een bedreigend gevoel krijgt. Zijn dit misschien de voortekenen van een dreigend ontslag? En stel dat jouw functie vervalt, hoe moet je dan verder? Of heb je een andere leuke baan gevonden en wil je zelf ontslag nemen?

Ontslag nemen

Wil jij zelf ontslag nemen? Kijk dan eerst goed wat voor soort contract je hebt.

Contract bepaalde tijd

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan heeft jouw contract een einddatum en is het in principe niet mogelijk om op te zeggen. Tenzij in het contract staat dat tussentijds opzeggen is toegestaan. Je kan het contract wel tijdens je proeftijd opzeggen. Staat hierover niets in je contract? Dan kun je met je werkgever afspreken dat je eerder wilt stoppen dan de einddatum. Samen met je werkgever bepaal je dan op welke termijn jij weg kunt.

Gaat je werkgever niet akkoord en besluit je toch om weg te gaan? Dan kan je werkgever jouw loon vorderen van de overige maanden die je nog had moeten werken.

Contract onbepaalde tijd

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft jouw contract geen einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd is het wel mogelijk om op te zeggen. Houd alleen rekening met een opzegtermijn. De wettelijk bepaalde opzegtermijn voor een contract voor onbepaalde tijd is in principe een volledige kalendermaand. Het is gebruikelijk om tegen het einde van een kalendermaand op te zeggen. In de arbeidsovereenkomst kan hiervan worden afgeweken tot een opzegtermijn van maximaal 6 maanden. In dat geval moet de opzegtermijn voor je werkgever minimaal twee keer zo lang te zijn.

Let op: Als je zelf ontslag neemt, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en als je ziek bent geen recht op ziektewet uitkering. Neem eerst contact met ons op als je dat van plan bent.

 

Ontslagen worden

Je kunt ontslagen worden op verschillende manieren.


Ga niet akkoord met ontslag

Zelfs al lijkt het zo te zijn dat je werkgever je een goed voorstel doet: ga niet direct akkoord! Het is raadzaam eerst uit te zoeken of je wel een WW-uitkering zal krijgen. Bovendien: staat jouw werkgever eigenlijk wel in zijn recht? Neem voor antwoord op deze vragen contact op met het Voorlichtings- en Informatiecentrum.

Onderteken geen stukken

Onderteken geen stukken waaruit blijkt dat je akkoord gaat met je eigen ontslag. Dit kan namelijk zeer nadelig voor je zijn. Wellicht heb je dan zelfs geen recht op WW.

Stel je beschikbaar voor werk

Laat je werkgever zowel mondeling als schriftelijk weten dat je beschikbaar bent voor werk. Bekijk hier een voorbeeldbrief bij ontslag op staande voet. Als je niet bereid bent om te werken, dan kan de werkgever je op staande voet ontslaan of de rechter verzoeken je arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkgever kan dit uitleggen als werkweigering. Ook hierdoor kun je een eventuele WW-uitkering mislopen.

Schrijf je in bij het UWV WERKbedrijf

Zodra je weet dat je werkloos wordt, schrijf je je als werkzoekende in bij het UWV in jouw regio. Het is belangrijk dat je dit snel doet. We raden je aan dit al aan het begin van de eventuele opzegtermijn te doen. Je doet er dan alles aan om aansluitend nieuw werk te vinden. Deze inschrijving is een voorwaarde om een WW-uitkering te kunnen krijgen.

Eis van je werkgever een schriftelijke bevestiging

Deze bevestiging geldt als bewijsstuk. Hiermee kan worden bekeken of het aangezegde ontslag wel voldoet aan alle eisen van de wet.

Teken schriftelijk bezwaar aan

Je kunt tegen elke vorm van ontslag protest aantekenen. Het maakt dus niet uit op welke wijze je ontslagen bent! We raden je aan contact op te nemen met het Voorlichtings- en Informatiecentrum. Onze medewerkers kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een brief om bezwaar aan te tekenen. Belangrijk is wel dat je deze brief aangetekend verstuurt.

Faillissement

Is jouw werkgever failliet? Vaak betekent dit dat werknemers worden ontslagen. Als een faillissement is uitgesproken dan zal een curator je arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen. In dit geval hoeft er geen ontslagvergunning bij het UWV Werkbedrijf te worden aangevraagd. Is je arbeidsovereenkomst nog niet beëindigd, maar het bedrijf wel failliet? Dan zal het UWV Werkbedrijf de verplichting om een WW-uitkering te betalen voor haar rekening nemen.

Kom jij ook naar De Dag van de Horecamedewerker?

De Dag van De Horecamedewerker
Maandag 25 september
Winkel van Sinkel Utrecht

Schrijf je nu in

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.