Ben jij leerling in de horeca? Dan is FNV Horeca er voor jou! Wij vinden het belangrijk dat je straks goed geïnformeerd aan de slag gaat bij jouw (leer)bedrijf. We maken je dan ook graag wegwijs in wat je rechten en plichten zijn.
"Hoeveel hoor ik eigenlijk te verdienen?" "Wat is een cao?" "Ben ik verplicht om op zondag te werken?" We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Kijk hieronder of jouw vraag erbij staat. Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op via het contactblok dat je rechtsboven op deze pagina vindt.
Werkgevers hanteren het wettelijk minimumloon. Dit wettelijk minimumloon is ook in de cao afgesproken, maar dat mag ook meer zijn. Je kan zelf onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Het is van belang dat jij je goed voorbereidt als je wilt onderhandelen over je salaris. Check van tevoren wat volgens de cao een passend salaris is, wees duidelijk en zorg ervoor dat jij je wensen goed kunt beargumenteren.
Zie ook 'Looncheck' op deze pagina
In de cao horeca is er een aanpassing gedaan in de definitie vakkracht, waardoor een medewerker
sneller een hoger salaris ontvangt:
> Dit betekent dat iemand die een vakdiploma heeft automatisch vakkracht is.
> Iedereen ingedeeld vanaf functiegroep V is altijd vakkracht.
> Ervaringsuren die bij een andere werkgever worden opgebouwd, tellen ook mee in het totaal aantal ervaringsuren (1.976 uur).
Wil je meehelpen om het loon voor leerlingen en jongeren in een volgende cao nog hoger te krijgen, word dan lid van FNV Horeca en doe mee om de horeca sterker te maken.
Ben je jonger dan 21 jaar en ontvang je minimum jeugdloon? Dan ontvang je een hoger loon vanaf je verjaardag. De dag dat je jarig bent gaat je loon dus omhoog! Vanaf 21 jaar heb je recht op het volledige minimumloon.
Je leerbedrijf is verplicht om je minimaal één keer een loonstrook te geven. Als er daarna geen veranderingen zijn hoeft de werkgever je niet elke maand een loonstrook te verstrekken. Op je loonstrook moet gespecificeerd staan wat je ontvangt. Ook staat er op wat je aan premies afdraagt. Je leerbedrijf is verplicht om je een overzicht met het aantal gewerkte uren te geven.
Van je brutoloon worden verschillende kosten ingehouden:
Jouw werkgever is voor jou als BBL-leerling in ieder geval verplicht om het wettelijk minimumloon te hanteren. Als de cao van toepassing is, moet de werkgever de cao volgen. Hier vind je meer informatie over het wettelijk minimumloon.
De afkorting cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Een cao komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Partijen proberen overeenstemming te krijgen over arbeidsvoorwaarden tussen medewerkers en werkgevers en de arbeidsomstandigheden in een bepaalde branche of onderneming. Alle besluiten met betrekking tot je salaris, extra vrije dagen en afspraken over overwerk, komen te staan in dit officiële document. Aan de gemaakte afspraken moeten werkgevers (leerbedrijven) en medewerkers (leerlingen) zich vervolgens houden.
Sinds 1 januari 2022 geldt er een nieuwe cao horeca. De cao is afgesloten tussen werkgeversvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en werknemersvereniging FNV Horeca en CNV Vakmensen.
Download hier de cao horeca.
Onder welke cao je valt, staat in je contract. De meeste medewerkers en leerlingen vallen onder de cao horeca (als er één is), het kan ook zijn dat je onder de NHG (Nederlandse Horeca Gilde) cao valt.
Een proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een tijdelijk contract van korter dan 2 jaar. In een contract van ten hoogste 6 maanden mag geen proeftijd staan. De proeftijd moet altijd schriftelijk in het contract worden vastgelegd.
Je werkgever sluit een arbeidsovereenkomst met je af. Wat hier in ieder geval in moet staan is het volgende:
Je werkgever is verplicht voor het begin van je dienstverband een exemplaar van de schriftelijke arbeidsovereenkomst aan je te geven.
Naast je arbeidsovereenkomst moet je school - voordat je aan de slag gaat - een praktijkovereenkomst opstellen. Dit heet een beroepspraktijkovereenkomst. Deze praktijkovereenkomst moet worden ondertekend door het leerbedrijf, de opleiding en door jou.
Je arbeidsovereenkomst en je praktijkovereenkomst zijn aan elkaar gekoppeld. Wanneer je arbeidsovereenkomst vervalt, vervalt ook automatisch je praktijkovereenkomst en andersom. Er is slechts één uitzondering; als je praktijkovereenkomst vervalt doordat je eindexamen hebt gedaan, moet je blijven werken tot de vastgestelde einddatum in je arbeidsovereenkomst. Realiseer je dan ook dat wanneer de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden met de werkgever is beëindigd, dit ertoe kan leiden dat je het schooljaar moet overdoen. Een praktijkovereenkomst daarentegen kan niet door een leerling of leermeester worden verbroken. Dit kan alleen worden gedaan door de opleiding.
Je werkgever heeft de wettelijke plicht om je gewerkte uren te registreren. Het is verstandig om zelf ook je uren bij te houden. Houd per maand bij hoeveel uren je per dag werkt of niet werkt, vanwege school, ziekte of vakantie. Wanneer je samen met je werkgever de registratie voor akkoord tekent, kun je op termijn discussies voorkomen.
Tip: Download ons urenregistratieboekje. In dit urenboekje kun je bijhouden hoeveel uur je werkt.
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je recht op een ononderbroken periode van rust van tenminste 12 uur, voordat je weer begint met een volgende werk- of schooldag. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan geldt een periode van 11 uur. Deze regel geldt dus ook wanneer je de volgende dag om half 9 op school aanwezig moet zijn. Bovendien mag een leerling nooit vroeger dan 06.00 uur beginnen en mogen jongeren onder de 18 jaar, zo ook leerlingen, niet later werken dan 23.00 uur. Een overzicht van de maximale arbeidstijden vind je hieronder.
Dit hangt af van je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is je maximale arbeidstijd 9 uur per dienst, en maximaal 45 uur per week, maar óók maximaal 160 uur per 4 weken. Je mag dus niet elke week 45 uur per week werken. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan mag je wat meer uren draaien, namelijk maximaal 12 uur per dienst, maar over 16 weken gemiddeld maximaal 48 uur per week. Je mag dus niet elke week 60 uur per week werken.
Ben jij jonger dan 18 jaar? Dan heb je na 4,5 uur werken recht op een pauze van een half uur. Als je 18 jaar of ouder bent dan heb je na 5,5 uur werken recht op een pauze van een half uur. Een pauze korter dan 15 minuten telt hierbij niet als pauze.
Pauzetijd is geen werktijd en wordt dus ook niet doorbetaald.
Nee, je mag niet worden verplicht om op de schooldag, na of voor schooltijd, te komen werken in het leerbedrijf.
Je moet toestemming van je leerbedrijf hebben, als je betaald werk wilt doen voor een ander (leer)bedrijf.
LET OP: Je leerbedrijf kan bezwaar maken tegen je (bij)baan als je hierdoor in totaal meer werkt dan het maximaal aantal uren van de arbeidstijdenwet.
Als je meer uren hebt gewerkt dan in je arbeidsovereenkomst is afgesproken, dan zijn dit plusuren. Vaak worden plusuren vergoed via een zogeheten tijd-voor-tijdregeling. Het aantal extra uren dat je gewerkt hebt moet worden gecompenseerd in vrije tijd. Deze uren kun je opnemen in blokken van vier aaneengesloten uren. Lukt het niet om al je uren in vrije tijd op te nemen (bijvoorbeeld aan het eind van je contract)? Dan moet je werkgever je plusuren uitbetalen tegen 100% van het uurloon.
Nee, je werkgever moet je altijd het loon voor de afgesproken uren doorbetalen, ook al werk je minder uren. Je werkgever mag je vragen de minuren in te halen op een ander moment, bijvoorbeeld in een drukkere periode. Als de cao van toepassing is, hoeft je werkgever de eerste zes maanden van je contract alleen je gewerkte uren te betalen, als dit in jouw contract is opgeschreven! Is dit niet is opgeschreven, dan moet de werkgever toch het loon over de afgesproken uren doorbetalen.
LET OP: Als je bij het bereiken van de einddatum van je arbeidsovereenkomst minder uren hebt gewerkt dan afgesproken, komen deze minuren te vervallen.
De cao regelt dat er één wachtdag mag worden toegepast als je ziek bent. Een wachtdag is de eerste dag van je ziekteperiode. Je krijgt dan geen loon of ziekengeld uitbetaalt.
Volgens de wet heb je recht op 70% van je bruto maandloon tijdens het eerste en tweede ziektejaar, maar in het eerste jaar tenminste het wettelijk minimumloon. Als de cao van toepassing is, bedraagt je ziekengeld het eerste jaar 95% van je loon en het tweede jaar 75%. Wel geldt er voor je eerste ziektedag een wachtdag.
Je krijgt 8% vakantietoeslag (vakantiegeld) over je verdiende brutoloon.
Heb jij een arbeidsovereenkomst van 1 september tot en met 31 augustus, dan ontvang je in de maand juni vakantietoeslag over de maanden september tot en met mei. Bij het einde van het dienstverband op 31 augustus betaalt een leerbedrijf vervolgens de vakantietoeslag over de maanden juni, juli en augustus uit. Een leerling met een arbeidsovereenkomst van 1 juli tot en met 30 juni ontvangt bij het einde van het dienstverband de vakantietoeslag over het hele jaar.
Samen met je leerbedrijf overleg je welke dagen je vrij of vakantie wilt opnemen. Je leerbedrijf houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Alleen bijzondere omstandigheden mogen een leerbedrijf doen besluiten om je vakantieaanvraag af te keuren.
Afhankelijk van wanneer je vakantie opneemt kan je leerbedrijf bepalen hoeveel uur wordt opgenomen en wat je uitbetaald krijgt. Heb je een arbeidsovereenkomst van 38 uur inclusief 6 schooluren? Dan neem je in een normale week vier vakantiedagen op en ontvang je loon over 32 uur. Gedurende een schoolvakantieweek neem je vijf vakantiedagen op en ontvang je loon voor een 38-urige werkweek.
Het is normaal dat je in de horeca ook op zondagen werkt. Ook als je jonger dan 18 jaar bent mag je op zondag werken.
Je werkgever kan jou per kalenderjaar maximaal 39 zondagen inroosteren.
Vanaf je 21e begin je met het opbouwen van pensioen. De pensioenregeling wordt uitgevoerd door Stichting Pensioenfonds Horeca & Catering. Het pensioenfonds informeert je binnen drie maanden nadat je begonnen bent met werken (of na je 21e verjaardag) over je pensioenregeling.
Jij en je werkgever betalen pensioenpremie. De premie die jij betaalt, staat vermeld op je loonstrook. Door deze premie af te dragen krijg je vanaf je pensioendatum een pensioenuitkering.
Standaard is geen nabestaandenpensioen geregeld. Heb je een partner? Laat je dan informeren over nabestaandenpensioen.
Kijk hier voor meer informatie over pensioen, pensioenpremie en nabestaandenpensioen.
Aan het begin van ieder schooljaar moet je als BBL-leerling een leerbedrijf hebben gevonden. Maar ook als je een BOL-opleiding volgt en een stageplek zoekt of na je opleiding een startersbaan, zul je eerst moeten solliciteren. Lees hier wat je nodig hebt om die baan te krijgen, wat neem je mee, tips en een voorbeeld motivatiebrief en voorbeeld CV.
Zoek je een erkend leerbedrijf? Klik dan hier.
Als leerling is het eerste jaar gratis! Daarna betaal je maar de helft van de prijs.
Word direct lid!
Voordelen van een lidmaatschap
BezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2023 Alle rechten voorbehouden FNV Horeca.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Horeca