Waarom een stabiele ondernemingsraad (OR) belangrijk is!

13-06-2017

Hoe zorg je samen voor goede arbeidsvoorwaarden? Voor een antwoord op deze vraag (be)landen we op Schiphol. We spreken met Miranda van der Gronde (42), werkend bij Sheraton Amsterdam Airport Hotel & Conference Center. Miranda is sinds 2004 een van de drijvende krachten achter de ondernemingsraad (OR). In de loop der jaren hebben zij een goede relatie met de werkgever opgebouwd.

Extra kosten worden vergoed

Miranda is Sales en Events Coördinator en werkt nu (16) jaar bij Sheraton. “Wat positief is dat Sheraton het zo goed mogelijk voor haar werknemers wil regelen. Zo ontvangen wij zondagstoeslag en is er kledingvergoeding. Aangezien de werklocatie op Schiphol is moeten wij (bijna) altijd met het openbaar vervoer komen, Sheraton vergoedt een deel van deze reiskosten.”

Sociaal betrokken werkgever

“De werkgever denkt mee over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en komt ook zelf met initiatieven. Een goed voorbeeld hiervan is het aantal dagen bijzonder verlof bij een sterfgeval. Wij krijgen standaard vijf dagen bij overlijden van een van de ouders, kinderen, broer/zus, echtgenoot of partner. Zo kun je alles in alle rust regelen. Fijn dat de werkgever zich hierin sociaal en betrokken opstelt!”

“Zolang je een goed verhaal hebt en je argumenten onderbouwd, dan is de werkgever vaak bereid om het gesprek aan te gaan. Zo ontstaan er mooie dingen!”​

 

Zorg voor een stabiele OR

Volgens Miranda is het belangrijk om een stabiele OR te hebben. “Het verloop in de horeca is groot, hierdoor is het soms lastig om de OR bij elkaar te houden. Het is van belang om je argumenten goed te onderbouwen, dan is de werkgever vaak bereid om het gesprek aan te gaan. Deze ervaring en wijsheid doe je op met de jaren. Veel wisselingen kunnen dit proces verstoren. Denk dus goed na voordat je uit de OR stapt, jouw ervaring is van grote waarde!” 

Kennis opdoen tijdens het OR-Platform 

“Om een goed standpunt in te nemen is het ook belangrijk om te weten wat er in andere hotels speelt. Daar is het OR-Platform van FNV Horeca een goede gelegenheid voor. Twee keer per jaar komen wij bijeen en wisselen wij kennis en ervaring uit. Ook staat Algemeen bestuurder Frans Wendelgelst altijd klaar voor vragen. Op deze manier is er een goede wisselwerking met de vakbond.”

Sheraton Amsterdam Airport en de ondernemingsraad; een goed voorbeeld hoe je samen voor goede arbeidsvoorwaarden zorgt. Wil jij ook in actie komen voor een beter loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden? Ga dan in gesprek met je werkgever of doe mee via www.horecaverdientbeter.nl

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.