Young Academy: van en met elkaar leren

08-01-2024

Hoe werkt de vakbond? Wat zijn verschillende stijlen van communiceren? Hoe werkt een collectief en hoe zorg je ervoor dat je boodschap overkomt? Tijdens de Young Academy gaan jonge vakbondsleden in zes themabijeenkomsten aan de slag met deze vragen. Dinsdag 20 februari 2024 start de Young Academy 2024. Hieronder lees je hoe drie leden de editie van 2023 hebben ervaren. 

ANGELA ALTENA 
Leeftijd: 28
Opleiding: Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen/master Communicatiekunde
Was: Sales- en marketingcoördinator bij Center Parcs de Huttenheugte in Dalen
Is: Communicatieadviseur bij FNV


“Ik was vooral nieuwsgierig, daarom ben ik de Young Academy gaan doen. Het programma stond me aan, in het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld het geven van een pitch. Ik was ook op zoek naar meer kennis. In mijn tijd als floormanager liep ik best de deur plat bij HR, met vragen over hoe het zat met sommige zaken. Daarnaast hoopte ik ook nieuwe connecties op te doen, te kunnen sparren met leeftijdsgenoten.”

En was dat zo?
“Ik vond het meteen erg interessant. Een van mijn cursusgenoten werkt bij Roompot. Dan is het leuk om te horen hoe dat daar gaat en om dat te kunnen vergelijken met hoe het bij Center Parcs gaat. Het is ook interessant om te horen hoe het bijvoorbeeld in de horeca gaat. We hebben ook nog een appgroep waarin we elkaar om raad vragen.” 

Wat heeft de Young Academy je opgeleverd?
“Dat je er niet alleen voorstaat. Het gevoel dat er altijd een achterban is, stelt je gerust. Het Tweede Kamerbezoek vond ik heel erg interessant, om te zien hoe een debat gevoerd wordt. Ook de sessie over  communicatiestijlen was leerzaam. Ik begrijp beter waarom mensen op een bepaalde manier reageren.”

Wat ga je meenemen in je dagelijkse werk?
“Dat als er echt iets is, je er ook voor moet gaan. Wij hadden bij het bedrijf een vraag over inschaling van een groep medewerkers. Daar hebben we een brief over gestuurd, daarna een goed gesprek gevoerd en toen is het opgelost. Je ervaart dat je met een achterban het verschil kunt maken, zonder dat dit ten koste gaat van het bedrijf. Ik hou er niet van een werkgever meteen neer te zetten als boeman.”

Denk je erover om actief lid te worden voor de bond?
“Het lijkt me interessant om mee te gaan in gesprek bij een conflict. Dat is niet makkelijk, maar het lijkt me goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook om op die manier iets te betekenen voor collega’s.”

DAAN TOUBER
Leeftijd: 32
Opleiding: Mbo roc Amsterdam, zelfstandig werkend kok
Huidige functie: Zelfstandig werkend kok bij Strandpaviljoen Zeezicht in Castricum


“Mijn vader heeft mij altijd verteld dat het belangrijk is om een stevige vakbond te hebben. Na de coronaperiode heb ik gemerkt dat veel werkgevers zich daarachter hebben verschuild ten koste van werknemers. Dat was voor mij het moment dat ik me wilde gaan inzetten, want ik ben al langer lid, ongeveer acht jaar. Ik wilde me vooral ontwikkelen in het vakbondswerk.”

Hoe heb je de masterclasses ervaren?
“Het was superinteressant. Ik ben er blanco ingegaan. Het is heel fijn om jonge mensen om je heen te hebben die verschillend zijn, maar die dezelfde drive hebben en dezelfde  interesse: anderen willen helpen. Mooi dat ik niet alleen met koks zoals ikzelf in de groep zat, maar ook met mensen uit toerisme en recreatie. Het enthousiasme van docenten Louise en Ola was aanstekelijk. Ik
heb veel geleerd.”

Wat heb je dan geleerd?
“Ik heb handvatten gekregen om duidelijk te maken waarom de vakbond relevant is als ik in gesprek ben met collega’s. Het is belangrijk dat je die kennis kunt overdragen. Zeker nu, vanuit een vervelende periode met corona en nu het goed lijkt te gaan met de werkgevers, merk je dat de werknemers achterblijven. Dat het
belangrijk is een goede cao te hebben, omdat niet iedereen even goed voor zichzelf kan opkomen. En dat een vakbond dat wel doet.”

Wat heeft de Young Academy je opgeleverd? 
“Ik weet nu hoe de structuur van de bond in elkaar zit, hoe het werkt. Het vakbondsdeel was voor mij de aanleiding om deze masterclasses te gaan volgen. Natuurlijk was ook het onderdeel persoonlijke ontwikkeling interessant. Het is altijd goed om nog een keer aan de slag te gaan met wat jouw manier van gedrag is.”

Denk je erover om actief lid te worden voor de bond?
“Zeker. Ik wil graag iets betekenen voor de bond. Wat dat precies gaat worden, dat ga ik nog zien. Ik vind het leuk om actief mee te denken over hoe de sector zich kan verbeteren, bijvoorbeeld in de gesprekken over de cao. Ik heb zeker ideeën over hoe het beter kan, daar wil ik graag mee helpen.”

KELVIN HEUZINKVELD
Leeftijd: 26
Opleiding: Koksopleiding Graafschapcollege
Huidige functie: Zelfstandig werkend kok bij Gringo’s in Doetinchem


Waarom heb je de Masterclasses bij de Young Academy gevolgd?
“Ik had al langere tijd de behoefte om mezelf meer te verdiepen. Ik zag het als een mooie manier om mezelf te ontwikkelen en te leren over de werkwijze van FNV Horecabond. Dat leek me interessant, ook omdat ik er nog maar weinig van wist. Bovendien vind ik ook politiek heel interessant.”

En, hoe was het?
“We kwamen op plekken waar je niet zo snel zou komen, zoals het verenigingsgebouw van de FNV en de Tweede Kamer. En je komt in contact met mensen die je anders niet zo snel spreekt en die dan vertellen wat hun werk inhoudt, zoals bijvoorbeeld Edwin Vlek. Het is leuk dat ik mensen heb ontmoet die ook de Young Academy hebben gedaan, en die nu heel actief zijn binnen FNV Horeca.”

Wat heb je geleerd?
“Wat ik vooral heb geleerd is hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij FNV Horecabond. Hoe een besluit genomen wordt, hoe een cao tot stand komt. Ik dacht dat er meer achterkamertjespolitiek zou worden bedreven, en dat er minder inspraak zou zijn vanuit de leden. Maar het tegenovergestelde is waar. Ik ben erachter gekomen dat je meer zelf kunt doen en zeggen dan ik dacht, dat je meer invloed hebt dan ik dacht.”

Bijvoorbeeld?
“Als je naar de cao kijkt, hoe die tot stand komt, dan kun je in gesprek gaan met mensen die plaatsnemen bij de
onderhandelingen. Daar kun je laten horen hoe wij erover denken op de werkvloer.”

Wat ga je meenemen in het dagelijkse werkleven?
“Ik kijk met een andere blik naar zaken die gebeuren op de werkvloer. De gedachten die ik daarover heb, die probeer ik te ventileren. Ik heb meer zicht op de rechten van de werknemer, dat je meer rechten hebt dan je soms denkt. Bijvoorbeeld over vrij vragen. Bij ons is het goed geregeld, als je het aangeeft is er veel mogelijk. Maar niet iedereen weet dat. Dat draag ik graag over.”

Denk je erover om actief lid te worden voor de bond? 
“Ik ga zeker actief iets doen. Op termijn wil ik wel in een cao commissie plaatsnemen, maar ik sta voor veel open.Ik vind het heel mooi om een bijdrage te kunnen leveren, op welke manier dan ook.”

Wil jij meer informatie over de Young Academy of wil je je opgeven? Stuur dan een e-mail naar l.cools@fnvhorecabond.nl

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.