Horecamedewerkers stemmen met ruim 80% in met nieuwe cao

18-12-2023

Het onderhandelingsresultaat dat vakbonden met werkgevers eerder bereikten over een nieuwe cao horeca 2024 is door een overgrote meerderheid (81%) van de leden en niet-leden geaccepteerd. De afspraken, bereikt na intensieve maar constructieve onderhandelingen, hebben betrekking op loon, werk-privé balans, maar o.a. ook een stagevergoeding. De achterban van Koninklijke Horeca Nederland is ook akkoord en daarmee is de nieuwe cao horeca per 1 januari 2024 van kracht.

Download hier de nieuwe cao horeca die geldt per 1 januari 2024.


Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: Met het cao akkoord en de afspraken hierin zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. En belangrijk dat we met elkaar als sociale partners blijven werken aan een toekomstbestendige sector. Ondanks de vele positieve signalen die wij hebben ontvangen op dit akkoord was er ook kritiek. Voor de kritiek rond het verlagen van de jeugdstaffel en de beperking op het verhogen van de lonen van bovenschaligen zijn wij niet doof. Wij zullen deze kritiek dan ook ter harte nemen bij de volgende onderhandelingen. Het huidige resultaat is op dit moment het maximaal haalbare.”

Stem horecamedewerker centraal

FNV Horeca heeft horecamedewerkers al sinds de zomer een belangrijke stem gegeven in de cao campagne. Voorafgaand met het ophalen van input voor de nieuwe cao, dat door duizenden horecatijgers is ingevuld. De afgelopen weken heeft FNV Horeca door middel van beurzen, bedrijfsbezoeken en online communicatie horecapersoneel geïnformeerd over het behaalde onderhandelingsresultaat en hun stem hierover opgehaald. Edwin Vlek: “Naast de mening van onze leden, willen we ook altijd weten hoe niet-leden tegen het resultaat aankijken. Het is belangrijk om bij zo’n belangrijk besluit zo’n breed mogelijk draagvlak onder alle horecamedewerkers te hebben.”

Frank van den Berk, chef-kok, lid cao-commissie en onderhandelingsdelegatie FNV Horeca: “Door deze nieuwe cao worden de arbeidsvoorwaarden in de horeca weer wat beter. Ik ben trots om hier onderdeel van te zijn geweest.”

De belangrijkste behaalde resultaten zijn:

  • Per 1 januari 2024 wordt het loongebouw aangepast, hierdoor worden de lonen verhoogd. De omvang van de loonsverhoging is per functiegroep verschillend. De bedragen in het loongebouw worden met 8 tot 12% verhoogd.
  • Extra loonsverhogingen die je in de periode 1 juli 2022 t/m 31 december 2023 – buiten de cao om – van je werkgever hebt ontvangen, kunnen verrekend worden.
  • Er komt een minimumstagevergoeding van 350 euro per maand voor BOL- en HBO-stagiaires.
  • We werken in 2024 samen verder aan de ontwikkeling van een nieuw loon- en functiegebouw en de oprichting van een ontwikkelplatform voor de horecasector.
  • Om de werk-privé-balans van werknemers te beschermen, wordt in de cao een grens gesteld aan het aantal overwerkuren waartoe je kunt worden verplicht. Word je verplicht om meer dan 2.173 uur te werken (10% boven de fulltime jaaruren-norm van 1.976 uur), dan mag je dit weigeren. Je hoeft dan niet te komen werken, maar mag dit uiteraard wel.

Download hier alle afspraken en de loontabel die geldt per 1 januari 2024. 

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.