Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Verruiming openingstijden terrassen goede maar veel te kleine stap Kabinet

17-05-2021

Met ingang van woensdag 19 mei a.s. worden de openingstijden van terrassen verruimd van 6.00 - 20.00 uur. Het Kabinet heeft dit vandaag besloten op basis van de dalende besmettings- en ziekenhuisbezettingscijfers. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Het is goed dat deze stap – stap 2 in het Openingsplan van de overheid - nu eindelijk gezet wordt. Wat ons betreft wel veel te laat: de horeca heeft al tijden zijn zaakjes op orde om mensenstromen en sociale contacten veilig te reguleren. Hier had veel eerder goed gebruik gemaakt van moeten worden.”

Alleen de huidige openstelling van de terrassen is geen oplossing voor het overgrote deel van de horeca. Voor herstel van de sector is het van levensbelang dat de volgende openingsstappen snel volgen. FNV Horeca gaat ervanuit dat stappen 3 en 4 waarin restaurants en hotel-restaurants onder voorwaarden de deuren binnen mogen openen, nu ook snel gezet worden.

Horeca verdient speciale inzet

Vlek: “Vooralsnog is het openen van de restaurants voorzien op 9 juni a.s. Dat duurt nog ruim drie weken. Ik mag hopen dat de overheid – als de besmettings- en bezettingscijfers dit toelaten – niet krampachtig vasthoudt aan deze datum en daadkrachtig besluit tot eerdere opening. Onze horecasector heeft het hardst geleden onder de coronacrisis en kan daarnaast voorzien in een gereguleerde en veilige opbouw van sociale contacten. De sector verdient daarom een speciale inzet vanuit het Kabinet.”

Horecamedewerkers klaar voor verdere versoepelingen

"Met het openen van de terrassen hebben horecamedewerkers laten zien dat zij klaar zijn voor verdere versoepelingen. Horecamedewerkers kijken dan ook erg uit naar de volgende stappen. Zij mogen dan nog meer gasten ontvangen en kunnen dan ook weer op de dagen met minder mooi weer gasten binnen ontvangen,” aldus Vlek.

Buiten dat het ontvangen van gasten erg fijn is, zorgen meer versoepelingen ook voor meer zekerheid bij horecamedewerkers. Zekerheid die hard nodig is, zodat deze medewerkers hun toekomst niet in andere sectoren gaan zoeken. Vlek: “Met een groot personeelstekort in het vooruitzicht, wordt het nog een flinke opgave om genoeg gemotiveerd personeel te vinden.”

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.