Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Geen verlaging van de pensioenen in 2021

18-01-2021

Vorig jaar maart kreeg ons land te maken het coronavirus. Dit had en heeft grote gevolgen voor Nederland en raakt de sectoren horeca en contractcatering hard. Wereldwijd heeft de economie grote klappen moeten incasseren. Daarnaast is de rentestand aanhoudend laag. Al deze ontwikkelingen hebben invloed gehad op de financiële positie van Pensioenfonds Horeca & Catering. Ondanks een financieel zwaar jaar hoeft Pensioenfonds Horeca & Catering de pensioenen in 2021 niet te verlagen. 


Dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de graadmeter van de financiële positie van een pensioenfonds. Simpel gezegd is de dekkingsgraad de verhouding tussen wat er nu aan geld beschikbaar is ten opzichte van wat er in de toekomst aan pensioenen is uit te betalen. Onze beleidsdekkingsgraad per 31 december is 99%. Meer informatie over onze dekkingsgraad.
 

Geen verlaging van pensioenen

Er zal dit jaar geen sprake zijn van verlaging van pensioenen. Na een financieel wisselvallig jaar is de dekkingsgraad geëindigd boven de ondergrens van 90%, die door minister Koolmees is bepaald. Redenen hiervoor zijn de gewijzigde pensioenregeling, waarbij er vanaf 2021 minder pensioen wordt opgebouwd en de naar beneden bijgestelde levensverwachting van mensen. Ook het herstel op de financiële markten in de laatste maanden van 2020 heeft een grote rol gespeeld. Onder meer de vaccins tegen corona en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen deden de beurskoersen opleven.

Directeur Paul Braams: “Een lichtpuntje in de nog steeds zware tijden voor de sectoren horeca en catering. Ik ben blij dat wij wat positief nieuws kunnen brengen. Vooral voor de gepensioneerden, want zij zouden een verlaging direct in hun portemonnee hebben gevoeld. Ik wens iedereen in de horeca en catering een beter 2021.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.