Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Bij (beperkte) opening met Kerst, toch dichte horecadeuren verwacht

24-11-2020

Over een maand is het Kerst. FNV Horeca vraagt het Kabinet dringend om de horeca eerder dan 8 december a.s. duidelijkheid te bieden over wanneer de sector de deuren weer mag openen en onder welke voorwaarden. Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Ik voorzie dat hoe langer de onduidelijkheid over een eventuele opening tijdens de feestdagen duurt, hoe groter de kans dat bedrijven besluiten sowieso dicht te blijven of alleen hun bezorg- en afhaalservice te continueren. Open zijn met Kerst vereist immers veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort, nog los van de vraag of open zijn wel rendabel is als het aantal gasten gelimiteerd wordt.”

Zitten horecamedewerkers dit jaar thuis met Kerst?

Normaal gesproken zijn horecamedewerkers tijdens de feestdagen in december aan het werk terwijl hun familie thuis Kerst viert. Zij vieren Kerst met hun ‘bedrijfsfamilie’ en de gasten die zij een  onvergetelijke ervaring willen bieden en kijken hier het hele jaar naar uit. Die vlieger gaat dit jaar niet op: een maand vóór Kerst is er nog geen duidelijkheid of zij aan het werk mogen. FNV Horeca krijgt reacties van horecamedewerkers dat zij zich grote zorgen maken over hun toekomst en die van de sector als geheel, zowel op de korte als de lange termijn. Zij willen niet thuis (blijven) zitten en overwegen daarom serieus de horeca de rug toe te keren en in een andere sector te gaan werken.

Edwin Vlek: “In plaats van de steunmaatregelen NOW 3 af te bouwen, zou de overheid de horeca in 2021 juist extra steun moeten bieden. Horecabedrijven hebben het afgelopen jaar immers enorme achterstanden opgebouwd en zijn door hun buffers heen. Met extra steun krijgen zij ruimte om medewerkers in dienst te houden; medewerkers die de sector keihard nodig heeft als de deuren straks weer open mogen.”

Creatieve detacheringsconstructies ter behoud horecamedewerkers

Op regionaal niveau worden er steeds vaker samenwerkingsverbanden opgericht waarmee horecamedewerkers – op korte termijn - behouden blijven voor de horeca. Zo wordt horecapersoneel gedetacheerd aan zorginstellingen, distributiecentra of de logistiek waar men zit te springen om extra mensen wat horecabedrijven tijdelijk weer loonkosten scheelt. FNV Horeca juicht deze initiatieven toe. Edwin Vlek: “Bij detachering van horecamedewerkers snijdt het mes aan drie kanten: medewerkers houden werk en hoeven niet thuis te zitten, de ontvangende organisatie krijgt de beschikking over extra handen en het horecabedrijf kan weer rekenen op zijn eigen personeel als de horeca weer open mag. Het is te hopen dat die horecabedrijven bij de terugkomst van hun medewerkers ook nog steeds levensvatbaar zijn.“

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.