Horeca in grote steden rukt op ondanks personeelstekort

09-01-2018

De horeca in de grote steden rukt steeds verder op. De toename wordt de komende jaren extra aangejaagd door de verruiming van de regels, waardoor ook andere ondernemers steeds meer mogelijkheden krijgen om horeca-elementen aan hun zaak toe te voegen, het zogenoemde blurring. Het werven van voldoende personeel is daarbij een pijnpunt. "Veel studenten willen niet meer de horeca in. Het aanbod aan werk is tegenwoordig zo gevarieerd. Ze kunnen overal terecht", aldus een ondernemer. 

De situatie in Utrecht is illustratief. Inmiddels zijn er ruim 1100 zaken. Zestig vergunningen liggen nog te wachten op een geïnteresseerde ondernemer. Uitgaande van de trends en ontwikkelingen is de prognose van de gemeente dat tot 2021 nog circa 140 tot 180 exploitatievergunningen zullen worden afgegeven. 

Personeelswerving vormt een probleem
Voor al die bestaande en nieuwe horecaondernemingen is het werven van voldoende personeel nu al een groot probleem. Het CBS heeft berekend dat de horeca in Nederland een tekort aan personeel heeft van 11%. En de groei van de werkgelegenheid zet door: van 407.000 in 2016 tot 467.000 in 2021, een toename van 15%. Net als in andere sectoren slaat de vergrijzing in de horeca binnenkort toe en moeten jaarlijks zo'n 90.000 nieuwe medewerkers worden geworven. Daar staan een schamele 11.000 jongeren tegenover die met een diploma op zak de arbeidsmarkt betreden. 

Veel vacatures voor koks
Vooral het tekort aan koks is een probleem. Nu al zijn er 6.000 vacatures voor koks, waarvan 80% in de categorie moeilijk vervulbaar. "De sleutel is wat ons betreft dat werkgevers meer tegemoet zullen moeten komen aan de wensen van een nieuwe generatie. Plat gezegd: millennials vinden het niet meer vanzelfsprekend om 6 dagen in de week aan één stuk door te buffelen. Ze willen een betere balans, één dag vrij in het juist zo drukke weekend. En meepraten over de organisatie", zegt Bernadet Naber, 'woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland.

Koks uit Spanje
Horeca-ondernemer Dick van Ostaden uit Oisterwijk is daar sceptisch over. "Het is hartstikke leuk dat mensen in het weekend thuis op de bank willen zitten, maar op vrijdag, zaterdag en zondagavond zal er toch echt gewerkt moeten worden. Het is tijd dat we Europeser gaan denken en vaker over de grens zoeken." Tegen betaling haalt Van Ostaden ervaren koks uit Spanje, voor collega-ondernemers die echt niet meer weten hoe je in Nederland aan ervaren krachten komt. Van Ostaden doet de selectie, regelt een bsn-nummer en het nodige papierwerk, en haalt de kandidaat zelfs op van Schiphol.

Bron: Foodholland

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.