PH&C: Wijzigingen in de pensioenregeling 2018

05-12-2017

De pensioenregeling voor de horeca en catering verandert per 1 januari 2018. Hierna lees je wat dit voor jou betekent.

Je pensioen verandert mee met de wettelijke regels

Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder. Zodra de gemiddelde Nederlander weer een jaartje ouder wordt, kijkt de overheid of de pensioenleeftijd omhoog moet. De overheid heeft de pensioenleeftijd per 1 januari 2018 op 68 jaar gezet.

Afgevaardigden van werkgevers en werknemers kiezen zelf hoe ze de verhoogde pensioenleeftijd in de pensioenregeling verwerken. Zij kunnen er voor kiezen om de pensioenleeftijd in de pensioenregeling te verhogen naar 68, of de pensioenleeftijd op 67 te houden en het opbouwpercentage te verlagen.

Pensioenleeftijd naar 68 jaar

De pensioenleeftijd in de horeca en catering gaat op 1 januari 2018 van 67 naar 68 jaar. Hierdoor sluit de ingangsdatum van je ouderdomspensioen beter aan op je (verwachte) AOW-leeftijd.

De overheid verhoogt de AOW-leeftijd namelijk in stappen en koppelt deze vanaf 2022 aan de levensverwachting. Wanneer jouw AOW ingaat, hangt af van je geboortedatum. Kijk wanneer verwacht wordt dat jouw AOW ingaat op www.svb.nl/aowleeftijd. 

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 betekent dat wij er rekening mee houden dat werknemers in de horeca en catering langer doorwerken en dus ook langer pensioen opbouwen.

Hogere opbouw vanaf 1 januari 2018

Door de verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar kun je, zolang je in de horeca of catering werkt, bij ons langer ouderdomspensioen opbouwen. Ook bouw je vanaf 1 januari 2018 meer ouderdomspensioen op dan voor die tijd, want over je pensioengrondslag (het deel van je salaris waarover je ouderdomspensioen opbouwt) bouw je 1,701% ouderdomspensioen op per jaar. In 2017 was dat nog 1,65%. Per saldo bouw je meer pensioen op, zonder dat je meer pensioenpremie gaat betalen.

Eerder met pensioen dan jouw pensioenleeftijd?

Je kunt jouw ouderdomspensioen eerder dan je 68e laten ingaan, of juist later. Dat kan tot maximaal vijf jaar vóór of maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd. 

Gaat je AOW in voor je 68e en wil je bijvoorbeeld je AOW en je ouderdomspensioen van ons op dezelfde dag laten ingaan? Het ouderdomspensioen dat je krijgt, wordt dan wel lager omdat je over een langere periode ouderdomspensioen van ons krijgt. Check je AOW-leeftijd op www.svb.nl/aowleeftijd.

Wil je na je AOW-leeftijd met pensioen? Je kunt je ouderdomspensioen later in laten gaan. Tot je latere pensioendatum krijg je dan geen ouderdomspensioen van ons. Omdat je over een kortere tijd ouderdomspensioen van ons krijgt, wordt je ouderdomspensioen hoger.

Kijk dus altijd op welke datum je met pensioen wilt gaan en of dat ook mogelijk is. Je krijgt van ons 9 maanden voor je AOW-datum bericht dat je jouw ouderdomspensioen kunt aanvragen. Je kunt er dan voor kiezen om je ouderdomspensioen te krijgen vanaf:

  • je AOW-leeftijd;
  • het moment dat je 68 wordt;
  • een later moment dan je 68e.

Wil je jouw ouderdomspensioen voor je AOW leeftijd krijgen? Laat ons dat dan weten, onze klantenservice informeert je graag over jouw mogelijkheden.

Vroeg je jouw ouderdomspensioen aan vóór 2018?
Heb je bij Ph&C al ouderdomspensioen aangevraagd vóór 31 december 2017 en gaat je pensioen in 2018 in? Dan verandert jouw keuze voor je pensioendatum niet.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.