Het was een bijzonder jaar...

20-12-2023

Op naar 2025!


Elk jaar rond deze tijd neem ik even de tijd voor een korte terugblik naar afgelopen jaar en vooruitblik naar het nieuwe jaar te geven. Als ik dan alles in gedachten weer aan het doorlopen ben, merk ik eigenlijk pas echt wat een ontzettend bijzonder jaar het is geweest.

En in bijzonder jaren gebeuren dan ook altijd zaken die vervelend zijn of niet gelukt zijn. Gebeurtenissen die maken dat je je werk weer even kunt relativeren of juist kunt aanscherpen vanuit een kritische blik. Het is makkelijk om je daar op te focussen, maar het is toch veel mooier om je te focussen op de zaken die wel goed gaan?

Het afgelopen jaar hebben we een ijzersterke campagne gehad. Samen met Tigo, onze horecatijger, zijn we aan de slag gegaan om input op te halen voor de nieuwe cao bij alle horecamedewerkers. We waren aanwezig op beurzen, evenementen, in de bedrijven en natuurlijk online. En wat heb ik een hoop fijne mensen mogen ontmoeten. Zoveel enthousiaste ambassadeurs voor ons mooie vak! Medewerkers die met ontzettend veel liefde en passie werkzaam zijn in onze sector, maar ook medewerkers die terecht zorgen hebben geuit over de huidige cao en arbeidsvoorwaarden. En dat dit leeft bleek wel uit de meer dan 10.000 ingevulde enquêtes. Al deze mooie ontmoetingen stonden centraal bij onze inzet voor de cao-onderhandelingen.

De afgelopen maanden zijn er stevige maar constructieve onderhandelingen geweest, maar juist jullie input en energie gaven ons de kracht om te gaan voor het maximale. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een onderhandelingsresultaat. En inmiddels weten we dat het onderhandelingsresultaat door ruim 81% van de horecamedewerkers die hun stem hebben uitgebracht is gepromoveerd tot een definitieve cao horeca per 1 januari 2024.

Een hele grote groep medewerkers zal voor een groot gedeelte de positieve gevolgen gaan merken in de portemonnee. Dat geldt ook voor stagiaires die voortaan een minimumvergoeding ontvangen. Verder hebben we o.a. verbeterde afspraken kunnen maken rond overwerk en komt er een heus ontwikkelplatform. Er zijn belangrijke stappen vooruit gezet, maar ik besef me ook dat we er nog niet zijn.

Het is van cruciaal belang dat we met elkaar als sociale partners (werkgevers en werknemers) blijven werken aan een toekomstbestendige en aantrekkelijke sector waar het fijn is voor horecamedewerkers om in te (blijven) leren én werken.

Het jaar 2024 zal ook niet bepaald een jaar zijn waarin we achterover kunnen leunen. We gaan hard aan de slag met de oprichting van het ontwikkelplatform, nieuw functiehuis en ook het daaraan gekoppelde loongebouw. En ook in 2024 zullen weer een beroep doen op jou, als horecamedewerker, om input op te halen voor de cao vanaf 1 januari 2025.

Laten we ons vooral blijven focussen op de positieve zaken in het leven.

Achter elke uitdaging, schuilt uiteindelijk een mooie ervaring ook als je die niet direct zult zien.

Ik wens jullie hele fijne kerstdagen. En een heel goed en gelukkig 2024!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.