Onderhandelingsdelegatie FNV Horeca is er klaar voor!

23-10-2023

Afgelopen maanden hebben we ons inhoudelijk voorbereid op de cao-onderhandelingen voor een nieuwe horeca cao per 1 januari 2024 en jullie hebben ons hier enorm bij geholpen. Zo hebben we in onze cao campagne nog nooit zoveel reacties binnengekregen als afgelopen maanden, echt een historische mijlpaal. Blijkbaar leven arbeidsvoorwaarden en passie voor het vak écht op dit moment.  Zo blijkt uit onze enquête die door duizenden horecatijgers is  ingevuld dat slechts 17,8% tevreden is over de arbeidsvoorwaarden in de horeca. Daarentegen is 90% van de medewerkers trots op zijn/haar werk waarvan 63% zelfs héél trots!

Dankzij jullie input weten we waar – volgens jullie - de nadruk op moet liggen om te komen tot een toekomstbestendige horeca. Mijn collega-bestuurder Marlotte Ferouge vertelde in haar blog hier ook al het een en ander over. Jullie hebben het over de terugkeer van toeslagen, verbetering van de werk-privé balans en minimaal behoud van koopkracht. En dat laatste vooral ook voor onze ervaren vakkrachten – de kurk waar de horeca op drijft - die qua beloning fors achter lopen. Deze input stelt ons in staat om slagvaardig de onderhandelingen met werkgevers in te gaan en de positie van horecamedewerkers écht te verbeteren.

Ik heb het bewust steeds over ‘we’ en ‘ons’, want ik doe de onderhandelingen uiteraard niet in m’n eentje. Collega Marlotte Ferouge, actief lid Frank van den Berk en ik vormen samen de onderhandelingsdelegatie namens FNV Horeca. Marlotte heeft zich in een eerdere blog voorgesteld en Frank doet dat hieronder. Franks laat de stem van de horecamedewerker horen aan de onderhandelingstafel én houdt Marlotte en mij scherp. En daar zijn we enorm blij mee.

Inmiddels hebben de eerste informele gesprekken met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) plaatsgevonden en eind oktober starten de formele onderhandelingen. We houden jullie op de hoogte!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frank, the floor is yours!

Frank van den Berk (33) is al sinds z’n 18e lid van FNV Horeca. Hij is actief lid en kortgeleden door de cao-commissie verkozen tot lid van de onderhandelingsdelegatie FNV Horeca. Hieronder stelt Frank zich voor. 

"Ik werk al 16 jaar in het horecavak, momenteel als chef-kok in een brasserie bij een golfbaan in Brabant. De horeca is een prachtige sector om in te verblijven en te werken en dat moeten we vooral zo houden. En daar zit ik mij graag voor in. Ik maak al zes jaar onderdeel uit van de cao-commissie van FNV Horeca. 

Ik ben in de cao-commissie gegaan voor alle medewerkers in de horeca. Jong, oud, nieuw of ervaren. Iedereen is voor mij even belangrijk. Mijn persoonlijke drive is om de horeca fit en gezond te maken en te houden door de instroom van nieuwe jonge vakkrachten, uiteraard ondersteund door de kennis en ervaring van onze gekoesterde vakcollega’s.

Horecamedewerkers vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen door regelgeving of angst en ik wil graag hun stem zijn. Ook kan men bij mij terecht als vraagbaak of bij een probleem in het werk. Wat ik veel hoor is dat er bij medewerkers veel onzekerheid heerst. Eerst was daar corona met alle consequenties en onzekerheden voor werk en privé. En nu, na corona, struggelt men met de problemen van de huidige tijd. Bedrijven die omvallen, faillissementen, personeelstekorten en het feit dat alles steeds maar duurder wordt. Men is sceptisch, het zal allemaal wel niet lukken.

In de cao-onderhandelingen moet het wat mij betreft hier om gaan. Dat er een lange termijnvisie komt waarin we ervoor gaan zorgen dat mensen een goede boterham verdienen in een veilige en stabiele omgeving. Samen met Marlotte en Edwin wil ik deze cao-onderhandelingen het verschil maken. Ik zal hen scherp houden op dingen die spelen in de horeca en hun sparringpartner zijn.

Recent ben ik dus gekozen tot het actieve lid van de onderhandelingsdelegatie. Ik mag optreden als spraakbaak vóór en het gezicht námens alle horecamedewerkers – jullie dus - en dat vind ik een enorme eer. Ik ben enorm blij dat ik in dit traject bijgestaan word door twee andere actieve leden uit de cao-commissie, de toppers Joyce Beije en Alexander Rozema.

Geen moeite is ons te veel om jullie belangen te behartigen!"

 

Blijf op de hoogte

We houden je de komende periode op de hoogte van het vervolg van het cao proces. Laat je gegevens achter en ontvang automatisch alle informatie

 

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.