Kennismaking en vooruitblik

03-10-2023

Marlotte Ferouge (36) is sinds 1 oktober ‘bestuurder in opleiding’ bij FNV Horecabond. Samen met sectorbestuurder Edwin Vlek voert zij – als tweede onderhandelaar - namens FNV Horeca binnenkort de gesprekken met werkgeversorganisatie KHN over een nieuwe horeca cao per 1 januari 2024.

In deze blog stelt Marlotte zich voor.

Opkomen voor de rechten van ‘burgers’ en werknemers vind ik heel belangrijk en interessant. En dit zie je ook terug in mijn carrière. Na een start als juridisch adviseur bij het Juridisch Loket ben ik de vakbondswereld ingerold. Bij FNV Mooi (de grootste vakbond in de uiterlijke verzorging) werkte ik aan individuele kwesties, maar ik ontdekte dat mijn hart meer ligt bij zaken voor grotere groepen medewerkers. Dus toen FNV Horecabond acht jaar geleden zocht naar een juridisch adviseur voor collectieve zaken heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Niet alleen vanachter een bureau belangen behartigen, maar ook de werkvloer op!

Afgelopen jaren heb ik de sectorbestuurders in de horeca, recreatie en catering juridisch geadviseerd/bijgestaan in cao-trajecten en bij o.a. faillissementen, overnames en reorganisaties van bedrijven. Een mooi en recent succes wat we behaald hebben vind ik de zaak tegen Artis waarin het ons is gelukt om voor een grote groep medewerkers niet betaalde cao-loonsverhogingen met terugwerkende kracht alsnog uit te laten betalen. Sommige medewerkers hadden wel 20.000 euro tegoed. Daarnaast zijn hun huidige lonen met 14,7% verhoogd.

Ik houd van de horeca, kom er graag en ken veel mensen in mijn omgeving die in deze mooie sector werken. Ik heb van dichtbij de directe gevolgen gezien van de werkdruk, lange dagen en lage lonen binnen de horeca. Mijn man werkte als pastry chef in een hotel en hij heeft de sector jaren geleden ook om die redenen vaarwelgezegd. Ik heb dus een enorme drive om de arbeidssituatie in de horeca te verbeteren. Dat verdienen de medewerkers, zonder hen geen horeca! En binnenkort zit ik dus zélf in de positie om daar direct aan bij te dragen.

Ik kijk er enorm naar uit om samen met collega Edwin Vlek de cao-onderhandelingen voor de horeca te gaan doen. Wij vullen elkaar heel goed aan. Edwin heeft veel bestuurderservaring, komt zelf uit de horeca, weet dus waar hij over praat en heeft een enorm netwerk. En ik weet ‘alles’ van arbeidsvoorwaarden, de juridische knelpunten in de cao en welke veranderingen in wet- en regelgeving gaan komen waar we in de nieuwe horeca cao rekening mee moeten houden.  Leuk is ook dat een actief lid van ons onderdeel uitmaakt van de onderhandelingsdelegatie, zodat de horecamedewerkers ook daadwerkelijk een stem aan tafel krijgen.

De afgelopen maanden hebben we jullie via een enquête gevraagd welke punten we – volgens jullie - tijdens de cao-onderhandelingen moeten inbrengen. ‘Een forse loonstijging’ staat met stip op nummer één zowel bij leden als niet- leden. Ik had ook niet anders verwacht, want de horeca loopt qua lonen fors achter bij andere sectoren waardoor de koopkracht onder horecamedewerkers alsmaar verder daalt. Daarnaast geven jullie aan dat werk en privé beter in balans moeten zijn. Ook wordt de terugkeer van een toeslagenregeling veel genoemd.

De enquête loopt nog tot medio oktober door, dus vul deze vooral in! Jouw input is nodig. Samen met onze cao-commissie gaan we vervolgens de uitkomsten van de enquête bekijken en onze inzet bepalen voor aan de onderhandelingstafel.

Ik heb een warm hart voor alle horecatijgers en ga mij de komende maanden onvoorwaardelijk inzetten om de arbeidsvoorwaarden in de horeca fors te verbeteren. Zodat de sector weer aantrekkelijk wordt om in te (blijven) werken!

Hartelijke groet,
Marlotte Ferouge

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.