Bewaak je werk-privé balans deze zomer

16-06-2022

Het belooft dit jaar een hete zomer te worden. Niet alleen klimatologisch, maar vooral ook voor onze mooie sector. Naast de Nederlandse toerist die in coronatijd ons kikkerlandje als vakantieland heeft ontdekt, zullen ook duizenden buitenlandse toeristen ons land dit jaar weer weten te vinden. Uiteraard goed voor de economie en dus ook fijn voor de horeca. Maar kunnen we deze drukte aan, gezien het enorme personeelstekort?

Nog een maand en de zomervakantie gaat van start. Dé tijd om – als je schoolgaande kinderen hebt – lekker met je gezin op vakantie te gaan. Of om als jongere voor het eerst na twee jaar weer veilig naar zonnige feestoorden te verkassen. Om uit te rusten en jezelf op te laden. Zodat je er het nieuwe seizoen weer volop tegenaan kunt. 

Helaas bereiken mij berichten dat zo’n vakantie er voor sommigen van jullie niet in zit. Omdat bedrijven hun medewerkers niet kunnen missen in de vakantie doordat ze te weinig mensen hebben.  

Ik snap dat het voor werkgevers nu, en helemáál in de zomerperiode, een ‘hell of a job’ is om de roosters rond te krijgen. En dat zij daarom in sommige gevallen een beroep doen op de loyaliteit van hun mensen om af te zien van een (langere) vakantie. Maar onze horeca cao is hier klip en klaar over. Als vaste kracht heb je in de horeca recht op een vakantieperiode van 3 aaneengesloten weken per jaar. Dit kan beperkt worden tot 2 aaneengesloten weken als je dit zelf wilt of als de werkzaamheden dit noodzakelijk maken. In het laatste geval heb je naast die 2 weken dan nog recht op een aaneengesloten vakantie van 1 week.

Deze afspraken hebben we niet voor niets gemaakt. Zij zijn er ter bescherming van het welzijn van de medewerkers. En je werkgever zou hier ook het nut van moeten inzien. Want wat wil hij liever: dat jij ontspannen en uitgerust terugkomt van vakantie en hierdoor goed functioneert? Of dat je doorwerkt en uiteindelijk omvalt door uitputting en hij een nog groter probleem heeft.

Het allerbelangrijkst in de huidige situatie is dat jij, je collega’s en je werkgever samen kijken wat mogelijk is. Waarbij jij voor jezelf een goede werk-privé balans bewaakt.

Dus, mocht dit binnen je bedrijf nog niet gebeurd zijn: ga snel samen het gesprek aan, want er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we samen deze hete zomer doorkomen. Mét plezier en zónder om te vallen. Waarbij we de gasten een mooie beleving kunnen bieden en zelf niet op ons tandvlees hoeven te lopen.

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Wil je meer weten over je rechten en plichten als het gaat om vakantierechten en -tijden? Kijk dan even in de horeca cao, artikel 3.19 – 3.22.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.