'Film die realiteit is geworden'

23-03-2020

Zondagmiddag 15 maart was ik bezig met een persbericht, omdat ik hoorde dat sluiting van de horeca dichterbij kwam vanwege de coronacrisis. In dit persbericht riepen wij als FNV Horeca de overheid op om steun te betuigen aan de horeca – aan ondernemers én medewerkers - en om direct actie te ondernemen. Amper een uur na het verspreiden van ons persbericht ontving ik de eerste signalen dat de overheid daadwerkelijk alle drink- en eetgelegenheden die avond nog zou sluiten. Toen kort daarna de NOS me belde, leek het helemaal alsof ik in een film beland was die realiteit werd. Om 17.10 uur gaf ik live op de radio een eerste reactie op de voorgenomen sluiting. 20 minuten later begon de persconferentie van het kabinet en werd duidelijk dat alle drink- en eetgelegenheden gesloten zouden worden tot en met 6 april. Een enorm ingrijpende beslissing voor jou! Wij als bond doen er dan ook alles aan om je te informeren en je bij te staan in deze uitzonderlijke tijden.

Aan onze oproep in het persbericht werd binnen twee dagen gehoor gegeven en op dinsdagavond 17 maart kwam het kabinet met een uitzonderlijk pakket economische maatregelen.

De belangrijkste maatregelen op een rij


We zijn er nog niet…
Ondanks de genomen maatregelen zijn we er nog niet. De toekomst blijft onzeker en niemand weet hoe lang dit zal gaan duren. Voor veel werknemers met een flexibel en tijdelijk contract komt daar nog meer onzekerheid bij. Want ondanks de genomen maatregelen die ervoor moeten zorgen dat ook werknemers met een onzeker contract in dienst kunnen blijven, zien wij dat bedrijven er massaal voor kiezen om tijdelijke, aflopende contracten niet te verlengen en/of het contract van werknemers in de proeftijd te ontbinden. Hier hebben wij grote zorgen over en hier moet een oplossing voor komen. Een voorbeeld hiervan zijn studenten die hun inkomen en baantje door de coronacrisis verliezen, zij hebben vaak een nulurencontract. En een bijbaan is al lang geen bijzaak meer, maar een noodzaak om de huur te kunnen betalen. Overigens kan voor deze groep de werkgever ook gewoon gebruik maken van de NOW regeling. Daarnaast hebben we nog een groep werknemers die hun huidige baan al hadden opgezegd voor een nieuwe baan, maar door de huidige crisis merken dat de nieuwe werkgevers afzien van de nieuwe baan of de voorwaarden willen wijzigen. Wij zetten ons maximaal in om deze groep niet tussen wal en schip te laten vallen. Daar kun je op rekenen.

Trots
De huidige tijd vraagt heel veel van iedereen. De actualiteit haalt ons geregeld in. FNV Horeca heeft sinds 15 maart al duizenden vragen mogen beantwoorden, opvallend ook van werknemers die (nog) geen lid zijn. De vragen beantwoorden wij met alle collega’s samen. Ook collega’s die normaal andere werkzaamheden hebben. En daar ben ik heel trots op. Dat werknemers in de horeca flexibel zijn en oplossingsgericht denken is ook de afgelopen week weer gebleken. Wat zijn er mooie initiatieven ontstaan en wat zijn we trots op de werknemers die zich, ondanks hun eigen onzekere toekomst, maximaal inzetten om werkgevers te steunen in deze tijd. En supertrots op de horecawerknemers die zich vrijwillig inzetten om bijvoorbeeld de zorg te steunen.

Wij waren, zijn en zullen er voor jou zijn!
We zullen je blijven informeren over jouw rechten en plichten. Dat deden we al door je te informeren over bijvoorbeeld de afgesloten cao horeca, die ook nu tijdens de huidige omstandigheden leidend en van toepassing is. Dat doen we door je te blijven informeren en je belangen te behartigen in de coronaperiode, zie bijvoorbeeld onderstaande vragen. Maar dat zullen we ook zeker in de toekomst blijven doen. Wij geloven in een sterke horeca, nu en in de toekomst. Pas goed op jezelf en op elkaar! Samen staan we sterk!

Edwin Vlek,
Bestuurder Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.