Pauze?!

24-08-2018

In de Arbeidstijdenwet is beschreven dat medewerkers recht hebben op pauze en rusttijd tussen diensten door. Rust is belangrijk. Helaas is het in drukke sectoren soms erg moeilijk om pauze te nemen. Welke regels zijn er nu eigenlijk?

De Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet geeft, zoals de naam al zegt, regels voor werk- en rusttijden voor medewerkers. De Arbeidstijdenwet geldt voor alle medewerkers die minder dan driemaal het wettelijk minimumloon verdienen. Medewerkers die meer verdienen maar regelmatig in de nacht en/of op risicovolle plekken werken, vallen ook onder de Arbeidstijdenwet. In deze wet wordt onderscheid gemaakt tussen jeugdige medewerkers (medewerkers onder de 18 jaar) en volwassenen. Daarnaast wordt er voor werk- en rusttijden onderscheid gemaakt in de duur per dag en de duur per week. Het belangrijkste doel van de regels in deze wet is de bescherming van medewerkers. Voldoende rust is noodzakelijk voor de veiligheid en gezondheid.

Pauze

Onder pauze wordt het volgende verstaan: een periode van ten minste 15 minuten waarmee het werk tijdens de dienst wordt onderbroken en de medewerker geen enkele verplichting heeft ten aanzien van het werk. Dit betekent dat wanneer je in jouw pauze toch werk moet doen, bijvoorbeeld de telefoon opnemen, dit in beginsel niet als pauze kan worden aangemerkt.

Als je 18 jaar of ouder bent, heb je bij een dienst die langer dan 4,5 uur duurt, recht op 30 minuten pauze. De pauze moet je in ieder geval na 5,5 uur kunnen nemen. Deze pauze kan zo nodig worden gesplitst in pauzes van elk tenminste 15 minuten. Heb je een dienst van meer dan 10 uur, dan heb je recht op 45 minuten pauze, ook deze mag worden opgesplitst in pauzes van elk 15 minuten. De pauze is eigen tijd en geen werktijd en krijg je in  principe niet doorbetaald.

Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je bij een dienst van meer dan 4,5 uur werken recht op een pauze van 30 minuten. Deze pauze moet je ook in ieder geval na 4,5 uur nemen. Ook in dit geval mag de pauze ook worden gesplitst in pauzes van elk tenminste 15 minuten. Je kunt in overleg met je werkgever en collega’s bepalen op welk tijdstip je pauze hebt. 

Op dit bericht

Goed stukje, alleen hoe zit het als je minder dan 5,5 uur werkt? Ik werk regelmatig 4 a 5 uur, en krijg dan maar 5 minuten pauze tussendoor. Is er daar dan geen regel voor?

Beste Rinke,

Indien er minder dan 5,5 uur per dag gewerkt wordt, bestaat er geen recht op pauze. Als je toch een pauze wenst is het raadzaam om dit met de werkgever te bespreken. Houd er wel rekening mee dat pauzes in beginsel onbetaald zijn. Je zult dan langer moeten werken als je pauze neemt.

De Arbeidstijdenwet geeft ook aan dat een pauze pas als pauze wordt aangemerkt, als de dienst wordt onderbroken (met minimaal 15 minuten) en je geen verplichting hebt ten aanzien van de bedongen arbeid.

Groet, FNV Horeca

Hoi,
Ik heb een vraag. Ik werk in de horeca en ben 17 jaar. Soms draai ik dagen van 12.00 tot 21.00. Ik weet dat ik minimaal recht heb op 1 pauze (die ik vaak niet krijg) maar heb je na 9 uur als jongere geen recht op 2 pauzes of een pauze van langer dan 30 min?

Hi Luna,

Als je 17 jaar bent, dan heb je in ieder geval na 4,5 uur werken recht op een half uur pauze. De pauze kan opgesplitst worden in pauzes van elk 15 minuten. Je mag maximaal 9 uur per dag werken (inclusief overwerk). Een dienst van langer dan 9 uur is niet toegestaan.

Vriendelijke groet,

FNV Horeca

Ik ben 15 jaar en werk op zondag vaak 5 uur. Heb ik dan recht op 30 minuten pauze? Als je de pauze van die 5 uur afhaalt heb je dan precies 4,5 uur. Kan er in je contract staan dat je minder pauze krijgt dan volgens dit artikel?

Goedemiddag,

Ik werk zelf in de horeca, en mijn werkgever geeft de avondshift (van 17:00-02:00) geen pauze tussendoor. Wij hebben wel een halfuur 'pauze' voor aanvang van de shift, maar daarvan zijn ook nog 15 minuten shiftbespreking. Ik had ook begrepen van de rijksoverheid website dat een werkdag niet mag beginnen of eindigen met een pauze. Zijn hier binnen de horeca nog andere regels voor of is dit iets om aan te kaarten met mijn werkgever?

Werkgevers in de horeca hebben maling aan iedere CAO en dan klagen dat ze geen personeel kunnen vinden. Na 5,5 een pauze is na mijn mening schandalig na 4 a 4,5 uur keihard fysiek werken hoor je min 15 min pauze te hebben. Door grote kort aan personeel laten ze bestaande werknemers 2x zo hard werken dan duurt 5,5 uur lang hoor.

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.