Lonen in de horeca: If you pay peanuts, you get monkeys…

18-04-2011

Wij hebben in de afgelopen jaren ontelbaar veel mails, telefoontjes en brieven ontvangen van horecawerknemers die hun beklag doen over het lage salaris in de horeca. Deze werknemers hebben hier helemaal gelijk in! FNV Horeca gaat de komende tijd alles op alles zetten om dit bij de werkgevers door te laten dringen, helaas kunnen wij dit niet alleen en hebben wij de hulp van alle horecawerknemers nodig. Lees hieronder meer over horecasalarissen en laat jouw mening achter!

Elke week spreek ik wel een aantal horecawerknemers en ook afgelopen week was het weer raak: een vestigingsmanager van een middelgroot horecaconcern vertelde me dat zijn countermedewerkers liever in de schoonmaak gingen werken, want daar verdien je namelijk minstens €10,- per uur, worden reiskosten vergoed en krijg je een avondvergoeding. Dit zijn zaken die een gemiddelde werknemer in de eerst 4 loonschalen in de horeca bij lange na niet verdient.
Enfin, voordat ik boze werkgevers op mijn dak krijg (mijn ervaring is namelijk dat velen het tegendeel beweren over de lonen in de horeca, zij zien personeelskosten namelijk enkel als 'kostenpost') zet ik de feiten op een rij. Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek is te lezen dat de horeca al jaren achter elkaar de dubieuze eer hebben de bedrijfstak te zijn met de minste loonstijging. Zelfs toen restaurants, cafés en hotels zich als vanzelf leken te vullen in de jaren 2008 en daarvoor, had dit niet zijn weerslag in het loon voor de horecawerknemers: het cao loon van de horeca steeg namelijk in het jaar 2000 tot het jaar 2008 met 15,7%. Het landelijk gemiddelde in loonstijging in deze periode ligt op 22%. Hiermee is de achterstand van bijna 6% op de lonen in de rest van het land een feit.

Meestal worden feiten pas echt helder als je het in een grafiek ziet. Gelukkig voorziet het CBS ook daarin, met een grafiek gepubliceerd in december 2010.  Vergeet ook niet dat er in 2010 door de economische crisis geen cent meer naar werknemers kon gaan en er dus letterlijk niets bij is gekomen dat jaar. De uitkomst is dan ook dat het jaarloon van horecawerknemers schril afsteekt bij de rest van Nederland.

Even googlen op andere cao's en je ziet dat ook de eindejaarsuitkering in de horeca met 1,25% geen pot goud is die werkgevers weggeven: in de kinderopvang bedraagt die al 3,5%, in de zorg 6,7% en ambtenaren krijgen er aan het eind van het jaar gemiddeld 6% bij als eindejaarsuitkering.

Hoe is het mogelijk dat werkgevers in de horeca niet bezorgd zijn over deze feiten? De arbeidsmarkt staat steeds verder onder spanning, de slag om goed personeel is al een feit. Tegelijkertijd lees ik in alle vakbladen dat men niet genoeg vakbekwaam personeel kan krijgen? Werkgevers: doe er wat aan! Verander de mentaliteit dat investeren in personeel een kostenpost is! Een concurrerende positie op de arbeidsmarkt begint bij goede arbeidsvoorwaarden. Verander de mentaliteit dat je geen afspraken kan maken met de FNV Horeca. Wij vertegenwoordigen de werknemers: als je ons in een hoek drukt, druk je de werknemers in een hoek. En besef eens goed wat je wilt! Want het is niet voor niets waar: if you pay peanuts you get monkeys!

Vind jij dat de horeca weinig betaald? Waarom vinden werkgevers dit niet? Laat het ons weten.

(De loonontwikkeling in de horeca is de FNV Horeca een doorn in het oog. Hoe het zover heeft kunnen komen is een samenkomst van allerlei afspraken die in het verleden buiten FNV Horeca zijn gemaakt. Wij vinden dat horeca werknemers markt conform betaald moeten krijgen en willen in de nieuwe cao in 2012 echte verbeteringen doorvoeren. Echter, afspraken zoals loonsverhogingen maak je niet alleen en daarom is er altijd bereidheid vanuit de werkgeverspartij nodig.)

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.