Pensioenen blijven gelijk per 1 januari 2024

18-12-2023

De hoogte van de bruto pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken blijft gelijk per 1 januari 2024 voor werknemers die in de horeca en catering werken of hebben gewerkt.

De waarde van pensioen

Geld wordt elk jaar iets minder waard door prijsstijgingen. Daardoor kun je over tien jaar met honderd euro minder kopen dan nu. Dit heet ‘inflatie’. Ook opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen worden hierdoor minder waard. Om de waarde van jouw pensioen zo hoog mogelijk te houden, bepalen we jaarlijks aan de hand van afspraken die we hebben vastgelegd in het pensioenreglement of we de pensioenen kunnen verhogen. Dit wordt ook wel ‘toeslagverlening’ of ‘indexatie’ genoemd.

Waarom is verhoging nu niet mogelijk?

Het verhogen van pensioen is aan regels uit het pensioenreglement gebonden. Om de pensioenen per 1 januari 2024 te kunnen verhogen, kijken we in ons beleid naar de door het CBS berekende ontwikkeling van de prijzen tussen september 2022 tot en met september 2023. De prijzen daalden in deze periode met -1,4%. Het bestuur heeft daarom helaas moeten besluiten om per 1 januari 2024 geen toeslag te verlenen.

FNV Horecabond vindt het vervelend dat er per 1 januari 2024 geen indexatie kan plaatsvinden, maar begrijpt heel goed dat het pensioenfondsbestuur gebonden is aan het vastgestelde toeslagenbeleid. Zo vond er vorig jaar gelukkig wel een indexatie plaats van 5,6%.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.