Startleeftijd pensioenopbouw per 2024 naar 18 jaar

28-11-2023

Vanaf 1 januari 2024 bouwen jongeren vanaf 18 jaar pensioen op. Dit was altijd vanaf 21 jaar. Het doel van de nieuwe Wet toekomst pensioenen is om zoveel mogelijk werkenden pensioen op te laten bouwen en de financiële toekomst van alle werkenden te versterken. Doordat er vanaf 18 jaar tot 68 jaar pensioen wordt opgebouwd, is er langer de tijd om premie in te leggen voor de pensioenuitkering. Zo zorgen we samen voor waarde, nu en in de toekomst.   

Kleine aanpassing door gebruik loonaangifteketen

Werkgevers in de horeca en catering dragen vanaf 1 januari 2024 pensioenpremie af voor werknemers vanaf 18 jaar. Doordat dit via de loonaangifte bij de Belastingdienst automatisch wordt verwerkt, hoeft dit alleen in het salarispakket te worden ingeregeld.

Impact wijziging op salaris 

Werknemers die per 1 januari 2024 tussen de 18 en 21 jaar zijn, moeten er rekening mee houden dat de pensioenpremie wordt ingehouden op het brutosalaris. Zowel de werkgever als de werknemer betaalt 8,4 procent premie (dus de totale premie is 16,8 procent). Op de salarisstrook is dit terug te vinden.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.