Vanaf 1 januari 2023 worden de pensioenen verhoogd

25-11-2022

De opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen worden vanaf 1 januari 2023 verhoogd met 5,6% voor werknemers die in de horeca en catering werken of hebben gewerkt. 

De waarde van jouw pensioen

Geld wordt elk jaar iets minder waard door prijsstijgingen. Daardoor kun je over tien jaar met honderd euro minder kopen dan nu. Dit heet ‘inflatie’. Ook opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen worden hierdoor minder waard. Om de waarde van jouw pensioen zo hoog mogelijk te houden, kijken we jaarlijks of we de pensioenen kunnen verhogen. Dit wordt ook wel ‘toeslagverlening’ of ‘indexatie’ genoemd.

Hoe stellen we vast of we kunnen verhogen?

Het verhogen van pensioen is aan wettelijke regels gebonden en hangt af van de hoogte van onze beleidsdekkingsgraad. De pensioenen mogen wij gedeeltelijk verhogen als de beleidsdekkingsgraad tussen de 110% en ongeveer 125% is. Dit beoordelen wij jaarlijks op basis van de beleidsdekkingsgraad per 30 september. Als de beleidsdekkingsgraad voldoende is, stelt het bestuur vast welke verhoging mogelijk is. De beleidsdekkingsgraad was 121% op 30 september 2022. Dat betekent dat onze beleidsdekkingsgraad voldoende hoog was om per 1 januari 2023 de opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen met 5,6% te verhogen.

Lees antwoorden op veelgestelde vragen over het verhogen van jouw pensioen op de website van Pensioenfonds Horeca en Catering onder de service en contact-pagina, kijk onder het onderdeel ‘Actualiteit’

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.