Help! Pinnen en fooi.. hoe zit dat nu precies?

30-11-2016

“Oh, rond het maar af naar honderd euro… En mag ik pinnen?” Een vriendelijk gebaar van de klant, maar gaat dit bedrag ook echt naar jou als werknemer? Te vaak nog verdwijnt fooi na het pinnen op een ‘hoop’ en gaat de werkgever ermee vandoor. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Nadelig voor horecamedewerkers
Onderzoek wijst uit dat pinnen steeds populairder wordt en dat Nederlanders steeds minder met contant geld betalen. Deze trend pakt voor een deel van de horecamedewerkers nadelig uit. Er is minder controle op het fooibeleid, waar veel werkgevers dankbaar gebruik van maken. Uiteraard lijden niet alle horecamedewerkers hieronder, er zijn ook genoeg restaurants die een duidelijk fooibeleid hebben.

"Fooi is een blijk van waardering van de gast aan het horecapersoneel
en kan niet door de ondernemer worden gebruikt om er een verbouwing van te betalen, om kasverschillen op te vangen of er Halloween-versiering van aan te schaffen."

 Marco Bouma - Sectorbestuurder FNV Horeca


Wat kun jij doen als werknemer?
Er zijn geen vaste regels omtrent fooi. Dat maakt het soms ook lastig voor jou als werknemer om je fooi te eisen. Ga samen met je collega’s in gesprek met de werkgever en zorg ervoor dat jullie zicht krijgen op het fooienbeleid. Hoe? Door bijvoorbeeld samen met de werkgever dagelijks het totaalbedrag aan fooi te noteren en verzoeken dit eind van de week in de fooienpot te stoppen. Maak met je collega’s ook onderling de afspraak hoe de fooi wordt verdeeld, dit voorkomt conflicten.

Standpunt FNV Horeca
Voor FNV Horeca is het duidelijk. Fooi is voor iedereen die zijn of haar bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product. Daarnaast hoort er geen onderscheid te worden gemaakt tussen keuken en bediening. Iedereen heeft recht op een evenredig deel (naar rato van het aantal gewerkte uren).

Heb je vragen over fooi? Laat dan een reactie achter of neem contact op met ons Voorlichtings-en Informatiecentrum.

 

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.