Heb ik recht op een maaltijd(vergoeding)?

07-06-2012

In de horeca werk je vaak op het moment dat anderen lunchen of dineren. En ja, ook jij krijgt trek door het harde werken. Het is dus logisch dat jij zelf ook een keer moet eten. Hoe is dat eigenlijk geregeld in de horeca?

Ik krijg regelmatig de vraag of je als horecawerknemer recht hebt op een maaltijd(vergoeding). Je werkt immers vaak op momenten dat er gegeten wordt. In de cao horeca 2010-2012 (die nu verlopen is) is helaas niets opgenomen over een maaltijdvergoeding. Er staat ook niet in de wet dat je werkgever verplicht is jou een (gratis) maaltijd aan te bieden.

Het ergste geval


In het ergste geval kan je werkgever zelfs hetzelfde tarief vragen voor een maaltijd als dat de gasten betalen. Ik hoop dat dit in de praktijk niet voor komt. Je werkgever mag jou best, als gezicht van de zaak, tegemoet komen.

De wet


Gelukkig horen wij vaak dat werkgevers een personeelsmaaltijd verzorgen tegen gereduceerd tarief. Zo mogen werkgevers €4,20 inhouden op het loon als zij een warme maaltijd verzorgen. Als er een lunch wordt verzorgd door de werkgever mag er €2,20 ingehouden worden. Als werkgevers maaltijden gratis aanbieden, wordt daar geen belasting over betaald, en dat vindt de belastingdienst niet de bedoeling.

Let op


Als je voor 2005 al in dienst was bij je huidige werkgever en je had toen recht op een maaltijdvergoeding, dan mag deze niet worden teruggetrokken. Een ooit gemaakte contractafspraak op welk gebied dan ook, maar nooit zonder overleg worden ingetrokken.

Wij vinden het jammer dat horecamedewerkers niet automatisch recht hebben op een maaltijdvergoeding en hopen dan dit op jouw werk goed geregeld is. Wat zijn jouw ervaringen?

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.