Wat vind jij belangrijk? Duizenden collega’s gingen je voor…

18-09-2023

Zoals ik in mijn blog in augustus aankondigde, zijn we deze zomer gestart met onze cao-campagne. De einddatum van de huidige horeca cao komt namelijk steeds dichterbij en dus de hoogste tijd dat we ons als FNV Horeca goed voorbereiden op de komende cao-onderhandelingen.

We merken dat de campagne goed aanslaat want we ontvangen meer input dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk doordat de tijd er om vraagt, maar ook omdat we zien dat Tigo de Horecatijger, het  boegbeeld van de campagne, aanslaat. Zijn laagdrempelige oproep tot actie, heeft waarschijnlijk veel mensen over de streep getrokken.

Sterke onderhandelingspositie

Inmiddels hebben al duizenden horecamedewerkers – leden én potentiële leden –al hun input gegeven voor een nieuwe cao. Een mooi en positief tussenresultaat, maar we zijn er nog niet. Er is namelijk nog een hele grote groep horecatijgers die we de komende tijd nog vragen om zich óók uit te spreken over wat zij belangrijk vinden in hun werk en arbeidsvoorwaarden.

Want ik weet niet of jullie het je realiseren, maar hoe meer input we van jullie – onze achterban – krijgen, hoe sterker onze positie aan de onderhandelingstafel!

Start formele cao-onderhandelingen

De verwachting is dat we begin oktober starten met de formele cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Die onderhandelingen gaan over een nieuwe horeca cao per 1 januari 2024.

Spreken namens jullie

Om als FNV Horeca jullie belangen goed te kunnen behartigen en inhoudelijk ook écht namens jou te kunnen spreken, moeten wij jouw standpunten kennen. Dus wat jij belangrijk vindt in je werk. Deze campagnemaanden halen we deze input op via enquêtes en gesprekken tijdens bedrijfsbezoeken en op horecabeurzen Rotterdam Gastvrij (datum: 18-20 september) en de BBB in Maastricht (9-11 oktober).

Op basis van jullie input stellen we vervolgens een brief op met de punten die wij tijdens de onderhandelingen willen inbrengen, de zogenaamde ‘voorstellenbrief’. Deze brief wordt eerst door onze eigen cao-commissie vastgesteld. De cao-commissie bestaat uit leden en is op cao-gebied het hoogste orgaan binnen onze vakbond. Hierna sturen we de brief naar KHN, net zoals KHN hun voorstellenbrief stuurt.

Inhoudelijke input

Tot zover het proces. Dan nu even over de inhoud. In de vele campagnegesprekken hebben jullie ons al heel wat wensen en gedachten meegegeven. Zo maken vakkrachten zich grote zorgen om hun koopkracht. Hun geld is minder waard waardoor ze minder kunnen kopen. Wat soms tot hele vervelende situaties leidt. Daar komt bij dat vakkrachten vinden dat hun salaris achterblijft. Ook voelt het voor hen niet fair dat ze min of meer gelijk beloond worden met collega’s met minder ervaring die net de sector instromen. En wat we ook vaak horen is dat jullie vinden dat de horecasector qua loon achterblijft bij andere sectoren en dat een forse tegemoetkoming of inflatiecorrectie noodzakelijk is! Nog liever gisteren dan vandaag.

Waar ik dit jaar helemaal blij van word, is dat ik van een aantal van jullie zelfs heel concrete ideeën of verbeteringsvoorstellen mocht ontvangen. Dit is voor mij echt heel belangrijke en cruciale input, want jullie weten als geen ander wat werkt op de werkvloer. Met deze informatie staan mijn collega-onderhandelaar en ik echt sterk!

Onderhandelingsdelegatie

De FNV Horeca-onderhandelingsdelegatie bestaat uit drie leden. Zelf ben ik eerste onderhandelaar en mijn collega Marlotte Ferouge is tweede onderhandelaar. En net zoals bij vorige cao-trajecten is het derde delegatielid een actief lid van onze vakbond, gekozen vanuit de cao-commissie. Dit actieve lid, dat binnenkort wordt gekozen, vertegenwoordigt écht de stem van de horecamedewerkers aan de onderhandelingstafel. In volgende berichten stellen Marlotte en het actieve lid zichzelf aan jullie voor.

Ik realiseer me dat dit een lange en erg inhoudelijke blog is. Maar ik kan daarmee leven omdat het gaat om jullie belangen en werkplezier nu en in de toekomst.  

We hebben nog een paar weken tot de cao-onderhandelingen starten, dus laat van je horen!

Mocht je persoonlijk contact met mij willen, kom dan naar onze stand op Rotterdam Gastvrij of de BBB. Je kunt me uiteraard ook mailen of een bericht sturen via LinkedIn, Facebook of Instagram.

Edwin Vlek
Sectorbestuurder FNV Horeca
e.vlek@fnvhoreca.nl
 

Wat vind jij belangrijk voor een nieuwe cao horeca?

Ga direct naar de vragenlijst.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.