‘2022 was een jaar vol uitdagingen en we zijn er nog niet’

23-12-2022

Nog een week, dan sluiten we het huidige jaar af en beginnen we aan 2023. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het afgelopen jaar is voor mij echt omgevlogen. Er is ook zo enorm veel gebeurd. Niet alleen in de horeca, maar ook daarbuiten, in de wereld om ons heen. Allemaal kregen we te maken met ontwikkelingen waar we zelf niet veel aan konden doen. Eerst het staartje van corona, toen begon de oorlog in Oekraïne, waarna we de energiecrisis om onze oren kregen met hoge energieprijzen en een fors koopkrachtverlies.  

Je zou bijna denken dat 2022 niets goeds heeft gebracht. In mijn ogen is dat echt niet waar. In februari kwamen we immers met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tot goede cao-afspraken voor een stabiele basis voor een periode van twee jaar. Afspraken waar jullie – onze achterban - massaal ‘ja’ tegen zegden en die ervoor zorgen dat de lonen in de horeca in twee stappen fors omhooggaan. Een historische loonsverhoging waarvan de eerste inmiddels achter de rug is en de volgende in januari 2023 zal plaatsvinden door aanpassingen in het loongebouw. De meesten van jullie gaan er qua loon minimaal vier procent op vooruit.

Ook zagen we dat de gasten dit jaar de weg naar de horeca weer massaal wisten te vinden. Helaas kunnen we dat nog niet zeggen over nieuwe horecamedewerkers. De nieuwe cao met betere arbeidsvoorwaarden en stijgende lonen heeft werken in de horeca aantrekkelijker gemaakt, ware het niet dat de hogere lonen deels tenietgedaan worden door o.a. de energiecrisis. Ondanks alle inspanningen moeten we constateren dat het personeelstekort nog niet is afgenomen en de werkdruk juist is toegenomen. Hierdoor staan we echt voor een uitdaging: ervoor zorgen dat onze vakkrachten – dé drijvende krachten in de horeca - niet om- of uitvallen, omdat de balans tussen werk en privé vaak echt ver te zoeken is en de werkdruk soms ongezond hoog ligt. Beiden onderwerpen die altijd op onze vizier staan.

In 2023 worden stappen gezet om het huidige koopkrachtverlies enigszins te compenseren. Denk aan de forse loonsverhoging in de horeca per 1 januari 2023, de verhoging van het wettelijke minimumloon   en het invoeren van het energieplafond. Hierbij realiseren we ons dat de pijn niet helemaal wordt weggenomen, maar uiteindelijk zal iedereen maandelijks toch iets meer op zijn bankrekening zien staan.

In 2023 gaan KHN, CNV en FNV Horeca ook verder aan de slag met het uitwerken van gemaakte CAO afspraken. Zo zullen we het flink verouderde functiehuis actualiseren aan de huidige tijd en het hieraan gekoppelde loongebouw moeten herzien. Als sector willen we weer concurrerend worden met andere sectoren.

En rond de zomer van 2023 komen we bij jullie input ophalen om te gebruiken tijdens de cao-onderhandelingen. De huidige cao loopt namelijk tot 31 december 2023 en jullie mening over hoe we de sector vanaf 2024 aantrekkelijker kunnen maken is enorm belangrijk!

Tot slot. Na twee jaar de horeca op slot met Kerst, mogen we dit jaar weer onbeperkt gasten ontvangen. Tegen iedereen die deze dagen werkt wil ik zeggen: heel veel plezier en geniet ervan, ook al zal het soms zwaar zijn door een tekort aan collega’s. En degenen die lekker vrij zijn wil ik meegeven: geniet van de tijd met je dierbaren.

Ik wens iedereen hele fijne dagen en een mooi en gezellig 2023. Waarin we meer aandacht hebben voor de dingen die goed gaan. Want ellende is er al genoeg in de wereld, laten we het positieve uit onszelf halen. Dat is goed voor je gezondheid en geeft energie.

Groet!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.