Weet jij wanneer je bij een nul-urencontract recht hebt op een contract met een gegarandeerd aantal uren?

30-04-2021

Als je op basis van een oproepovereenkomst werkt, moet een werkgever je na 12 maanden werken een urenaanbod doen. Dat is zo geregeld in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Dit urenaanbod moet gebaseerd zijn op het gemiddelde aantal uren van de 12 maanden ervoor. Als je als werknemer het aanbod afslaat, of niet of niet op tijd accepteert, moet de werkgever je na 12 maanden een nieuw aanbod doen. Als de werkgever geen aanbod heeft gedaan, dan heb je in principe recht op uitbetaling van het gemiddelde aantal uren van die 12 voorgaande maanden.  Als het aantal uren is vastgesteld, mag je werkgever het aantal uren niet meer eenzijdig verlagen.

Daarnaast zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden en die mogelijk van toepassing zijn op jouw situatie:

Het is goed om na te gaan wat voor jou van toepassing kan zijn en hier schriftelijk melding van te maken. Als één van twee bovenstaande punten op jou van toepassing is, dan adviseren we je om met je werkgever te overleggen over de periode waarop een nieuw contract wordt opgesteld.

Mocht je werkgever geen aanbod willen doen op basis van de gemiddelde contracturen, neem dan contact op met één van onze juristen.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.