Ziekteverzuim in de horeca

08-07-2016

Uit het jaarrapport Trends in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het ziekteverzuimpercentage in 2015 slechts 2% bedroeg; een jaarlijks terugkerende trend.

In andere bedrijfstakken is het ziekteverzuim een stuk hoger; in het onderwijs en bij de overheid is deze het hoogst. De algemene conclusie die getrokken wordt, is dat de verschillen in verzuimpercentage nauw samen hangt met de verschillen in leeftijdsopbouw binnen de bedrijfstakken. In de horeca werken veel jongeren, welke minder vaak ziek zijn, zo luidt de conclusie.

Ik neem hier echter ook maar de vrijheid om meer argumenten te benoemen die het lage ziekteverzuim verklaren.

Kampioen onzekere banen
De sector heeft het grootste aandeel in losse of tijdelijke contracten. Van de 335.000 werknemers heeft slechts 40% een vaste baan. Dat betekent dat 60% een tijdelijk baan heeft of oproep- , inval-, payroll- uitzendkracht is.

Kampioen deeltijdbanen
Tegelijkertijd heeft slechts 26% van alle werknemers een voltijdbaan. 74% heeft een deeltijdbaan. Een gemiddelde baan binnen de horeca is 0,5 fte groot, omgerekend 19 uur per week.

Wachtdagen
In de horeca gelden vaak wachtdagen; horecamedewerkers ontvangen de eerste of zelfs de tweede ziektedag geen loon. Is de cao horeca van toepassing, dan mag één wachtdag worden toegepast. Is dit niet het geval, dan mogen er maximaal twee wachtdagen worden toegepast als dat in de arbeidsovereenkomst of een personeelsreglement is vastgelegd.

Jongste bedrijfstak
De gemiddelde leeftijd in onze sector is 31 jaar en iets meer dan de helft van alle werknemers is tussen de 15-24 jaar. Dat maakt het de jongste bedrijfstak van Nederland. De leeftijdsopbouw zal ongetwijfeld invloed hebben op de hoogte van een ziekteverzuimpercentage.

Een verzuimpercentage wordt ook beïnvloed door andere factoren. Zo hebben oproepkrachten, invalkrachten, nulurencontracters, min-maxcontracters alleen inkomsten als er gewerkt wordt. In sommige situaties bestaat er wel recht op loon bij ziekte door de werkgever of het UWV, maar vaak is dit een stuk lager. Zeker als er ook eens een wachtdag wordt ingehouden. Ziekmelden wordt dan vaak uitgesteld of werknemers ruilen een dienst met een collega.

Ook worden wachtdagen ontlopen. Voor veel parttimers en oproepkrachten gaat het vaak om een weekloon of tenminste een aanzienlijk deel van het weekloon, ook afhankelijk van het aantal wachtdagen, waardoor ook deze groep werknemers zich liever niet ziek melden.

Naast winnaar van het kampioenschap ‘onzekere banen’ en ‘deeltijdbanen’ staat onze bedrijfstak helaas ook nog eens landelijk bekend als de sector waarin je ’meer zou moeten (kunnen) verdienen’. Het loont niet om je ziek te melden, ook al ben je echt ziek.

FNV Horeca is er voor jou!
FNV Horeca behartigt de belangen van werknemers en uitkeringsgerechtigden in de horeca op het gebied van werk en inkomen. FNV Horeca staat voor Koopkracht en Echte Banen en staat achter haar leden die trots zijn op hun beroep, het vak met passie en plezier uitvoeren en zichzelf verder willen bekwamen. Leden van FNV Horeca zetten zich in om deze passie, het plezier en de beroepstrots te behouden en te vergroten. En dat is hard nodig! Wil je ons verder steunen en meedoen? Graag en laat het ons weten, via vereniging.collectief@fnvhorecabond.nl.

De strijd tegen oneerlijke lonen, het ontbreken van een cao, uitbuiting van hardwerkende nieuwe en ervaren werkenden en te weinig aandacht voor jouw vakmanschap is nog lang niet gestreden. Kom zelf ook in actie en help jou en je collega’s krijgen wat hen toekomt! Word lid, samen staan we sterker

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.