Wil jij een bedrijfs-cao zolang er geen algemene cao is?

16-10-2014

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Een cao is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.  In de cao worden o.a. afspraken gemaakt over loon, overwerk, toeslagen, vakantie, werktijden, proeftijd en opzegtermijn. Over deze afspraken wordt onderhandeld door  werkgeversorganisaties en vakbonden. Partijen kunnen cao’s sluiten voor een hele sector, maar ook voor een bepaalde onderneming. Een cao voor de gehele sector wordt een bedrijfstak-cao (algemene cao) genoemd en een cao voor een bepaalde onderneming een ondernemings-cao. 

Waarom een cao?

Een cao regelt arbeidsvoorwaarden op collectief niveau. Werkgevers en werknemers hoeven daarom niet afzonderlijk te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. De afspraken in een cao zijn vaak gunstiger dan afspraken over arbeidsvoorwaarden in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het minimumloon of krijgen werknemers meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum.

De bedrijfstak-cao

Dit is een cao die is opgesteld om te gelden voor een hele bedrijfstak of sector, bijvoorbeeld de horeca sector. Dit is een collectieve afspraak die binnen een sector geldt. Een bedrijfstak-cao wordt afgesloten tussen één of meer werkgevers of werkgeversorganisaties en één of meer werknemersorganisaties.

Ondernemings- cao

De ondernemings-cao heeft betrekking op werknemers van één specifieke onderneming. Deze collectieve afspraak geldt dus binnen een bedrijf en niet voor de hele sector. Een ondernemings-cao wordt afgesloten tussen een werkgever en één of meer werknemersorganisaties.

Geen cao

Momenteel bevinden wij ons in een cao-loze periode. Toch kan het zo zijn dat de cao nog gedeeltelijk op jou van toepassing is, bijv. als de horeca cao is opgenomen in jouw contract.

Als er geen cao's of eigen bedrijfsregelingen zijn, maak je samen met de werkgever afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Belangrijke wetten zijn bijvoorbeeld: het Burgerlijke Wetboek, de Arbeidstijdenwet, de Wet minimumloon en de Arbeidsomstandighedenwet. Wij raden jou aan deze afspraken schriftelijk vast te leggen in een individuele arbeidsovereenkomst. Neem contact op met ons Voorlichtings – en Informatiecentrum als je twijfelt over de rechtsgeldigheid van deze afspraken.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.