Wetsvoorstel werk en zekerheid: welke veranderingen mag je verwachten?

23-01-2014

In 2013 zijn de werkgevers, vakbonden en het kabinet tot een Sociaal Akkoord gekomen. Deze afspraken bestaan onder andere uit een wijziging van het arbeidsrecht vanaf 2015. Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen. 

Ketenregeling


Per 1 juli 2015 mogen er binnen een periode van 24 maanden maximaal drie contracten achter elkaar worden afgesloten. Dit betekent drie tijdelijke contracten binnen twee jaar, daarna een contract voor onbepaalde tijd. De onderbreking tussen tijdelijke contracten mag niet langer zijn dan zes maanden zijn. Indien er een onderbreking is ontstaan tussen twee tijdelijke contracten die langer is dan zes maanden dan begint de cyclus weer opnieuw. In de cao mag je van de contractenreeks afwijken. Aangezien de cao horeca reeds per 1 april 2014 geëindigd is, bestaat er voor de werkgever in de horeca geen mogelijkheid van deze wettelijke bepaling ten nadele van de werknemer af te wijken.

De wijzigingen in de ketenregeling zal per 1 juli 2015 in werking treden, en gelden voor de tijdelijke contracten die op of na 1 juli 2015 zijn aangegaan. Per 1 januari 2014 is de cao horeca al teruggegaan naar de wettelijke regeling wat betreft contractenreeks. Onder de huidige ketenregeling kunnen er maximaal drie tijdelijke contracten overeen worden gekomen, het vierde contract is dan een contract voor onbepaalde tijd. De totale duur van de drie contracten mag niet meer zijn dan 3 jaar. Bij een onderbreking tussen twee contracten van meer dan drie maanden begint de keten opnieuw.


Aanzegplicht bij einde contract voor bepaalde tijd


Per 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht minimaal een maand voordat een tijdelijke contract voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, de werknemer schriftelijk over het al dan niet verlenging daarvan op de hoogte te stellen. Dit geldt voor tijdelijke contracten die voor een periode van langer dan zes maanden zijn aangegaan.

Het is overigens niet zo dat als een werkgever nalaat om schriftelijk op te zeggen dat het tijdelijke contract dan wordt verlengd. Het contract loopt wel af, maar dit kost de werkgever een maandsalaris. Indien de werkgever die verplichting niet tijdig is nagekomen, dan is hij aan de werknemer een vergoeding naar rato verschuldigd. Bijvoorbeeld, als de werkgever een week te laat is, dan kost het de werkgever een weeksalaris.


Proeftijd bij korte tijdelijke contracten verboden


Per 1 januari 2015 wordt de proeftijd in een tijdelijke contract van ten hoogste zes maanden verboden. Een proeftijd mag alleen bij contracten die langer dan zes maanden duren worden afgesloten. Een proeftijd moet altijd schriftelijk zijn overeengekomen.


Concurrentiebeding


Een concurrentiebeding is per 1 januari 2015 slechts nog in uitzonderlijke situaties toegestaan. Per 1 januari 2015 geldt een concurrentiebeding alleen voor contracten die voor onbepaalde tijd zijn aangegaan. Een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd is dan alleen geldig, als de werkgever in het contract schriftelijk en gemotiveerd heeft opgenomen dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Daarnaast is een concurrentiebeding geldig alleen als de werknemer 18 jaar of ouder is. Het doel van deze wetswijziging is om de kans op een nieuwe baan voor werknemers met een tijdelijke contract te vergroten.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.