Heb jij een 0-uren contract?

27-11-2014

Er bestaan verschillende soorten oproepcontracten. Namelijk het 0-urencontract, waarbij geen afspraak is gemaakt over het aantal uren, maar waar je wel verplicht bent om te verschijnen als je wordt opgeroepen. Een ander oproepcontract is het oproepcontract met voorovereenkomst. Je mag hierbij zelf bepalen of je komt werken als je opgeroepen wordt. Als je aan de oproep gehoor geeft, ontstaat er een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van de oproep. Tenslotte bestaat het min-maxcontract, waarbij je een gegarandeerd aantal uren hebt en voor extra uren kan worden opgeroepen.

De meest gebruikelijke vorm van een oproepcontract is het 0-urencontract met de plicht om te komen werken als de werkgever je oproept. Een 0-urencontract is een normale arbeidsovereenkomst waarin geen uren zijn vastgelegd. De werknemer krijgt betaald voor de gewerkte uren.

Welke rechten heb ik bij een 0-urencontract?


Werken op basis van een 0-urencontract betekent niet dat je als werknemer geen rechten hebt. Zo bouw je met een 0-urencontract ook vakantiedagen en vakantiegeld op en dien je, als je een contract hebt afgesloten van minder dan 15 uur per week en er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over de uren die je werkt, in ieder geval 3 uur betaald te krijgen bij een oproep, ook al werk je maar 1 uur.

Werknemers die werken op basis van een 0-urencontract hebben weinig zekerheid. Om aan deze onzekerheid tegemoet te komen heeft de wetgever het rechtsvermoeden van arbeidsomvang opgenomen in de wet. Hierin is geregeld dat als je structureel meer uren werkt dan jouw contracturen je na verloop van tijd de werkgever kan vragen het aantal uren aan te passen naar het aantal uren dat je daadwerkelijk werkt. Om het aantal uren in je contract aan te passen, moet je ten minste drie maanden in dienst zijn. Je werkgever mag dit alleen weigeren als hij kan aantonen dat de uren die je meer hebt gewerkt incidenteel zijn (vervanging zwangerschap, vakantietijd of hoogseizoen). Zijn de daadwerkelijk gewerkte uren werkelijk structureel van aard, dan moet de werkgever je contract aanpassen aan het gemiddelde aantal uren van de afgelopen drie maanden.

Let er wel goed op dat de werkgever in de arbeidsovereenkomst kan opnemen dat tijdens de eerste 6 maanden er geen loondoorbetalingplicht is als je niet werkt.

 

Wet werk en Zekerheid en 0-urencontract


De Wet Werk en Zekerheid bevat strengere regels voor oproepcontracten. De werkgever kan in de arbeidsovereenkomst opnemen dat er voor de eerste zes maanden geen loon uitbetaald wordt als werknemer niet werkt. Deze periode kan nu via de cao onbeperkt verlengd worden. Dat laatste gaat veranderen. Per januari 2015 mag een werkgever na 6 maanden alleen nog maar bij cao voor bepaalde functies van de loondoorbetalingsplicht afwijken. Het moet dan gaan om functies waarvan de overeengekomen werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben.

 

 

 

 

 

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.