De ondernemingsraad

19-12-2016

Wat is een ondernemingsraad?
Een ondernemingsraad (OR) is een adviesorgaan binnen een bedrijf en bestaat uit werknemers. De leden van de OR kunnen gesprekken voeren en overleggen met de werkgever of directie binnen het bedrijf. Het overleg wordt gevoerd op het gebied van bijvoorbeeld het (financiële)beleid van de onderneming, arbeidsomstandigheden of personeelsbelangen.

Taken en bevoegdheden
Er zijn twee verschillende manieren waarop de OR invloed kan uitoefenen. Het adviesrecht en het instemmingsrecht. Daarnaast bestaat er ook recht op informatie en is er een initiatiefrecht.

Instemmingsrecht
Voor het invoeren, afschaffen of wijzigen van personele regelingen kan de instemming van de OR noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan belangrijke wijzigingen in arbeidsomstandigheden, het ontslagbeleid, opleidingseisen of het beloningssysteem. Indien de werkgever voor bovenstaande punten nieuwe of gewijzigde regels wil invoeren, zal hij dit gemotiveerd moeten voorleggen aan de OR. De OR zal vervolgens hierover een beslissing nemen.

Adviesrecht
Bij een wijziging of nieuw voorstel over de organisatie van het bedrijf speelt het vragen van advies aan de OR een rol. Hierbij moet je denken aan onderwerpen als verkoop van het bedrijf, reorganisatie of het groepsgewijs inlenen van personeel. De OR mag over deze punten adviseren aan de directie of ondernemer.

Oprichting van een OR
Wanneer er binnen een bedrijf ten minste 50 personen werkzaam zijn, moet er volgens de wet een OR ingesteld te worden. Ook op basis van een cao kan het instellen van een OR verplicht zijn. Voor de oprichting van de OR is een verkiezing nodig. Voor de verkiezing is onder andere een datum nodig, een lijst van de personen die mogen kiezen en de personen die verkiesbaar zijn.  Om verkiesbaar te zijn dien je minimaal een jaar in het bedrijf te werken. Om te mogen stemmen dien je minimaal een half jaar werkzaam te zijn binnen het bedrijf.

De personeelsvertegenwoordiging
Als er binnen een bedrijf geen 50 werknemers zijn, maar wel minstens 10 werknemers, is niet het oprichten van een OR verplicht, maar kan er een personeelsvertegenwoordiging (PVT) opgericht worden. Dit is enkel een plicht wanneer de meerderheid van het personeel dit wil. De ondernemer dient aan de PVT advies te vragen over bijvoorbeeld een verandering in arbeidsomstandigheden of verandering van arbeid met een gevolg voor een kwart van het bedrijf. De ondernemer dient voorgenomen besluiten met betrekking tot arbeids-/ rusttijden en re-integratiebeleid voor te leggen aan de PVT. De PVT heeft hiertoe een instemmingsrecht.

Is er bij jou in het bedrijf geen OR of PVT en wil je graag dat er een wordt ingesteld? Informeer eens bij jouw collega’s om te vragen of zij bijvoorbeeld in de OR of PVT willen plaats nemen.

Wil je meer informatie over de taken en bevoegdheden van de OR of PVT of wil je weten hoe je een OR kunt oprichten? Neem dan contact op met ons Voorlichtings- en Informatiecentrum.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.