Je bent hier: Blog

Welkom op het FNV Horeca Blog

Alle onderwerpen die *nu* in het nieuws zijn worden hier uitgebreid besproken - dus doe mee en lever je commentaar!

Foodsy experiment: horecapersoneel is onmisbaar!

Wo 11 Nov 2015

Innovatief. Confronterend. En mislukt. Foodsy, het Amsterdamse restaurant zonder personeel dat wij begin november openden, ontaardde na drie dagen in een grote puinhoop. Het verraste ons niet en liet nog eens duidelijk zien dat koks, kelners, serveersters en afwassers onmisbaar zijn in deze bedrijfstak. Gemotiveerde horecaprofessionals die Koninklijke Horeca Nederland al jarenlang in de kou laat staan. Het is dan ook hoog tijd dat wij iedereen laten weten hoe deze bedrijfstak met zijn medewerkers omgaat. Aandacht dus!Foodsy experiment: horecapersoneel is onmisbaar!

Geef een reactie Lees meer »

Afschaffen minimumjeugdloon: gelijk loon voor gelijk werk!

Vr 23 Okt 2015

Alle werknemers vanaf 23 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat je minimaal per uur of per maand dient te ontvangen als je werkt. Voor werknemers tussen de 15 en 23 jaar geldt een minimumjeugdloon. De hoogte van het wettelijk minimumloon wordt twee keer paar jaar opnieuw vastgesteld, per 1 januari en per 1 juli. De hoogte van het loon is naast leeftijd afhankelijk van de fulltime werkweek binnen de branche waarin je werkzaam bent. Dit kan 36, 38 of 40 uur per week zijn.

3 Reacties Lees meer »

Ziekte en vakantiedagen. Hoe zit het ook alweer?

Di 29 Sep 2015

Vóór 1 januari 2012 bouwde je bij ziekte alleen vakantiedagen op tijdens de laatste zes maanden van de ziekteperiode. Was je langdurig ziek en werd je ontslagen? Dan kreeg je alleen vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van je ziekte. Niet helemaal eerlijk natuurlijk! Dit was, volgens oordeel van Het Europees Hof van Justitie, dan ook in strijd met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’.

Geef een reactie Lees meer »

FNV Horeca als platform

Di 11 Aug 2015

Vorige week stond er op Nu.nl een bericht dat er  in Nederland een tekort aan koks is. Met name in de Randstad zou dit probleem zich voordoen.

Dit is echter niet het eerste bericht hierover. In mei van dit jaar werd er ook al over een tekort aan goed gekwalificeerd horecapersoneel in Zeeland bericht. En een maand geleden sprak ik een ondernemer op Texel die wist te vertellen dat Texelse ondernemers ook niet of nauwelijks aan opgeleid personeel kunnen komen. Ongetwijfeld ervaren ondernemers in andere delen van het land dezelfde problemen.

Geef een reactie Lees meer »

Veranderingen in het zorgverlof

Vr 07 Aug 2015

Met de invoering van de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden per 1 juli 2015 wil de overheid het makkelijker maken om werk en zorg te combineren.

Vrienden of familie van mensen die zorg nodig hebben, bieden in eerste instantie zelf die zorg. De nieuwe, verruimde regels voor kort- en langdurend zorgverlof moeten dat beter mogelijk maken.

Geef een reactie Lees meer »