FNV Horeca als platform

11-08-2015

Vorige week stond er op Nu.nl een bericht dat er  in Nederland een tekort aan koks is. Met name in de Randstad zou dit probleem zich voordoen.

Dit is echter niet het eerste bericht hierover. In mei van dit jaar werd er ook al over een tekort aan goed gekwalificeerd horecapersoneel in Zeeland bericht. En een maand geleden sprak ik een ondernemer op Texel die wist te vertellen dat Texelse ondernemers ook niet of nauwelijks aan opgeleid personeel kunnen komen. Ongetwijfeld ervaren ondernemers in andere delen van het land dezelfde problemen.

FNV Horeca heeft al begin dit jaar voorspeld dat het moeilijk wordt om goed gekwalificeerd personeel voor de sector te winnen en te behouden. Daarom heeft zij in haar Manifest 2015 de nadruk gelegd op investeren in arbeidsmarktbeleid, in opleidingen en in de ontwikkeling van werknemers.

Volgens het artikel op Nu.nl zijn er te weinig jongeren die zich voor de sector laten opleiden. Uit cijfers blijkt dat slechts 25% van de horecawerknemers een horecaberoepsopleiding heeft afgerond.

Daar komt bij dat  het personeelsverloop in de sector hoog is en lijkt het er op dat dit niet zal afnemen, maar eerder nog zal toenemen.

Met andere woorden: Van het beperkte aantal vakkrachten dat de sector instroomt, stroomt een groot deel na een paar jaar weer uit de sector. Deze ontwikkeling is funest voor iedere sector, maar helemaal voor de horeca.

Tegen de zin en wens in van horecawerknemers en leden van FNV Horeca, die met passie en plezier in de horeca werken, nemen de negatieve geluiden over het werken in de horeca toe.

Een greep uit de redenen waarom dit negatieve sentiment toeneemt:


In andere sectoren zijn deze zaken veel beter geregeld dan in de horeca.

FNV Horeca heeft begin dit jaar het  Manifest 2015 opgesteld.

Hierin zeggen we:
Investeren in werknemers en een gezonde sector; verbetering van koopkracht, investeren in goede zekere en volwaardige banen, focus op een toekomstgericht arbeidsmarktbeleid (stimulering van instroom en beperking van uitstroom) en absolute aandacht voor opleiding- en ontwikkeling (kwaliteit, vakmanschap en loopbaanmogelijkheden).

Dat we over deze thema’s geen goede afspraken kunnen maken, ligt niet aan horecawerknemers en onze leden.

Al sinds het verlopen van de cao en de opheffing van het bedrijfschap Horeca (en nog eerder de opheffing van het sociaal fonds Horeca), hebben we horecawerkgevers uitgenodigd om met ons het  gesprek aan te gaan. Om te praten over de toekomst van de sector en onze gezamenlijke belangen. Helaas zijn werkgevers (nog steeds) niet op deze uitnodiging ingegaan.


FNV Horeca als platform
Het is mogelijk om het tij te keren. Willen we met zijn allen in de toekomst goede collectieve, individuele en sectorale afspraken maken dan zullen we daar iets voor moeten doen. Het is van belang dat  werknemers met elkaar gaan samenwerken en samen gaan optrekken. Dat we gezamenlijke perspectieven, ideeën en wensen gaan vaststellen en uitdragen.

FNV Horeca biedt hier een platform voor. Of nog beter gezegd: FNV Horeca ís dat platform.

Jouw inbreng en hulp zijn daarbij hard nodig. De komende maanden willen we diverse activiteiten en acties gaan ontwikkelen, dat ervoor zorgt dat aandacht uitgaat naar alle horecawerknemers. We zijn op zoek naar leden die hierover mee willen denken en die hieraan mee willen doen.

Doe mee: Spannend, leuk en leerzaam.

Wil je jezelf hiervoor aanmelden, laat het dan weten via horeca@fnvhoreca.nl

Lees ook onze blog over “Sta op voor een cao in de Horeca!”:


Marco Bouma,
Sectorbestuurder FNV Horeca

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.