Wil jij meer weten over jouw rechten en plichten als horecamedewerker? Hoe zit het bijvoorbeeld met contracten, werktijden of salaris? In de podcast: Jouw rechten & plichten in de horeca nemen Marjelle Boorsma & Edwin Vlek in 4 afleveringen de belangrijkste onderwerpen uit de cao met je door. Zodat jij precies weet wat jouw rechten en plichten zijn. Op deze pagina vind je de afleveringen en extra informatie om rustig terug te lezen.
Beluister hieronder de afleveringen van de podcast. Deze podcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en alle andere podcastkanalen.
Wil je de informatie uit de podcast nog eens rustig nalezen? Hieronder vind je de belangrijkste onderwerpen op een rijtje.
Een cao zijn afspraken die werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties met elkaar maken. Die afspraken gelden dan voor alle werkgevers die aangesloten zijn bij die werkgeversorganisaties, en dus ook voor de werknemers die daar werken. Ben je benieuwd naar jouw cao en wil je deze graag zelf lezen? Via deze link kun je de cao horeca downloaden.
Als je een contract afsluit, let dan altijd even op de 10 onderstaande punten:
Er zijn veel verschillende soorten contracten. Van oproepcontracten tot contraten voor flexwerkers en zelfstandigen. Wil je meer informatie over de soorten contracten die er zijn, kijk dan eens op deze pagina. Hier vind je ook informatie voor als je bijvoorbeeld seizoenskracht op freelancer bent.
Het is belangrijk dat je goed checkt of de datum van in diensttreding klopt. Vanaf die dag zou je loon moeten ontvangen voor het werk dat je doet en vanaf die dag begint je proeftijd.
Je kunt een contract afspreken voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Een contract voor bepaalde tijd betekent eigenlijk een contract waarbij de einddatum vaststaat. Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar. Bij een contract voor onbepaalde tijd, staat de einddatum niet vast: je bent dus ook echt voor onbepaalde tijd - beter bekend als vast - in dienst. Meer info vind je hier.
Je solliciteert vaak op een bepaalde functie. Die functie moet dan ook in je contract komen te staan. In aflevering 2 staan we uitgebreid stil bij alles rondom functies en beloning.
Het klinkt logisch, maar kijk toch altijd even goed wat er staat bij de locatie van je werk. Het kan namelijk zijn dat hier meerdere locaties ingevuld zijn. Bijvoorbeeld als je voor een restaurant gaat werken met meerdere vestigingen. Misschien spreek je wel af dat je bij één vestiging gaat werken, maar als er in je contract staat dat je ook op een andere locatie te werk gesteld mag worden, dan kan en mag een werkgever dat van je vragen.
In je contract spreek je met elkaar af hoeveel uren je werkt. Dit zijn dan ook het aantal uren dat je uitbetaalt moet krijgen. In aflevering 3 staan we uitgebreid stil bij het onderwerp uren.
In het contract staan de loonafspraken. Waarschijnlijk is dat ook het eerste waar je naar kijkt als je jouw contract onder ogen krijgt. Meer info over je loon en je loonstrook vind je op deze pagina.
In je contract staan afspraken over je vakantiedagen. De cao kan gevolgd worden - dat betekent bij een fulltime contract 25 vakantiedagen - of je kunt betere afspraken maken met je werkgever. Alles over werktijden en vakantie vind je op deze pagina en in aflevering 4.
Met de opzegtermijn maak je afspraken over hoe lang van tevoren je aan moet geven bij je werkgever dat je jouw baan opzegt. Het is gebruikelijk om een opzegtermijn van een maand af te spreken. Meer informatie over de opzegtermijn, maar ook over ontslag vind je hier.
In je contract moet altijd staan of je onder een cao valt. De cao in de horeca is algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat de meeste werkgevers deze cao moeten volgen. Grote kans dus dat jij onder de cao valt. Ook staat er in je contract of je wel of niet onder een pensioenregeling valt.
Een werkgever stelt een functie vast door een omschrijving te maken van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die aan je worden opgedragen. Dat vergelijkt hij dan met de functies die in het Handboek referentiefuncties Horeca staan. Zo weet je altijd dat de functie op je contract klopt bij het werk wat je doet. De functie waarmee vergeleken is, die wordt ook benoemd op je contract, zodat je weet in welke functiegroep je zit.
Er zijn veel verschillende functies binnen een bedrijf en het ene bedrijf zal een functie een andere naam geven dan een ander bedrijf. Daarom is er het Handboek referentiefuncties Horeca. Via www.referentiefunctieshoreca.nl kun je zien in welke functie je thuishoort.
Controleer voordat je een contract tekent, of je in de juiste functiegroep zit. Want als je te laag ingedeeld bent, krijg je dus te weinig betaald.
Als je in dienst treedt bij een bedrijf dan maakt je leidinggevende of werkgever werkafspraken met je over je persoonlijke ontwikkeling. In principe zouden jullie dan minstens 1 keer per jaar een voortgangsgesprek moeten houden waarin jullie dingen bespreken over de samenwerking en de voortgang van de (werk)afspraken. Elk jaar wordt dit dan beoordeeld en bijgesteld.
Je hebt recht op scholing. Jouw werkgever kan dit faciliteren. Een werkgever heeft budget om jou van scholing te voorzien. FNV Horeca kan je ook helpen met je persoonlijke ontwikkeling. Op hospitalityacademy.nu vind je trainingen, workshops en e-learnings speciaal voor professionals in de Hospitality. Voor leden van FNV Horeca zijn deze trainingen gratis.
Als je 21 jaar of ouder bent, dan moet je minimaal het salaris ontvangen dat bij jouw loonschaal hoort. Die loonschaal vind je in de CAO. Om erachter te komen in welke loonschaal je thuishoort, kijk je even bij jouw functiegroep, want de functiegroepen zijn gekoppeld aan de loonschalen.
Er zijn mimumlonen. Per loonschaal, maar ook als je nog jeugdloon verdient. Dit betekent dus ook echt dat je niet minder dan deze minima mag verdienen. Wil je meer weten over loon en de loonstrook, kijk dan hier eventjes.
Vakantiebijslag of vakantietoeslag is een percentage dat elke maand gereserveerd wordt bovenop je loon. Eén keer per jaar krijg je dat uitgekeerd. Uiterlijk in juni. De hoogte van vakantiebijslag is 8% op basis van je jaarsalaris.
Als je op een feestdag aan het werk bent, dan kan dat gecompenseerd worden met ‘tijd voor tijd’. Dat betekent dat je voor elk uur dat je op een feestdag aan het werk bent 1 uur vrij krijgt op een ander moment. Zo krijg je toch nog een vrije dag, alleen wel op een ander moment.
Stel dat dit niet lukt binnen 6 maanden na de feestdag in kwestie, dan krijg je een 50% toeslag op je uurloon als compensatie. De ‘tijd voor tijd’ compensatie geldt dan niet meer.
Er bestaan nog meer compensaties en toeslagen. Een overzicht hiervan vind je hier.
Een fooi is geen onderdeel van het loon. Het is echt een extraatje voor het personeel. Een werkgever deelt daarom ook niet in de fooi, tenzij de werkgever zelf ook op de vloer meewerkt. Het is aan het personeel om ook te bepalen hoe je de fooien verdeelt. Om dit goed te regelen, kan het handig zijn om iemand verantwoordelijk te maken voor de fooienpot. Meer informatie over fooien en een handig rekenvoorbeeld vind je hier op onze website.
Als je een nulurencontract hebt, dan heb je de mogelijkheid om je vakantiegeld en vakantie-uren per uur uit te laten betalen. Op die manier is het direct allemaal verrekend. Als je jouw vakantiedagen uitbetaald krijgt bij je maandelijkse loon, dan kun je nog wel vakantie opnemen, maar dan krijg je daar dus geen vergoeding meer voor.
Als je vakantiegeld en vakantie-uren direct in je uurloon zitten, moet je wel extra uitbetaald krijgen. In totaal zou het om 19,49% extra loon moeten gaan (10,46% vakantiedagen en 8,85% vakantiebijslag). Is jouw basisuurloon €10,-, dan zou je nu dus €11,95 moeten verdienen.
In Nederland komt het in de horeca nog steeds voor dat mensen 'zwart' aan het werk zijn. Voor jou als werknemer is dit ontzettend nadelig, omdat je werkt zonder contract en loonstrook. Daarnaast is zwartwerken illegaal. Je bent zelf dus ook strafbaar en riskeert een boete.
Ben je 15 jaar, dan mag je werken tot uiterlijk 19:00 ‘s avonds. Alleen in de schoolvakanties mag dit ook tot 21:00 uur. Ben je 16 of 17 jaar, dan mag je tot uiterlijk 23:00 uur werken. Vanaf 18 jaar is er geen beperking meer. Je kan dan dus ook in de late avond of nacht ingeroosterd worden.
Ben je 15 jaar, dan mag je op een schooldag maximaal 2 uur werken. Op je vrije dag maximaal 8 uur. Ben je 16 of 17 jaar, dan mag je maximaal 9 uur per dag werken en dit is inclusief overwerk. Je mag wel ook langere diensten werken op schooldagen. Ben je 18 jaar of ouder dan mag je maximaal 12 uur per dag werken, en dit is ook inclusief overwerk.
Een pauze telt niet mee. In theorie kun je dus 12 uur en 45 minuten op je werk zijn, want je hebt bij zo'n lange werkdag recht op 45 minuten pauze. Maar langer werken mag gewoon niet. Dat is in de wet zo geregeld.
In de arbeidstijdenwet is opgenomen dat je voldoende rust moet nemen tussen twee shifts. Als minderjarige moet je minimaal 12 uur rust nemen tussen 2 diensten. Boven de 18 moet je 11 uur rust nemen. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld nachtdiensten. Hoe dat precies in elkaar steekt kun je lezen in de cao.
Als je onder de 18 jaar bent, moet jouw werkgever je in ieder geval na 4,5 uur werken een half uur pauze geven. Ben je 18 jaar of ouder dan moet je minimaal 30 minuten pauze krijgen na maximaal 5,5 uur werken. Bij een werkdag van 10 uur of langer heb je recht op 45 minuten pauze. Dit mag je ook verdelen in bijvoorbeeld 3 x 15 minuten.
Nee, een pauze wordt niet doorbetaald. Dat betekent dus ook dat je écht vrij bent en geen werk hoeft te doen voor je werkgever.
Je werkgever maakt een dienst- en werkrooster en dat rooster moet hij minstens 2 weken van tevoren bekend maken. Er kunnen natuurlijk momenten voorkomen dat het rooster verandert. Bijvoorbeeld bij slecht weer of drukte. Als de bedrijfsomstandigheden het noodzakelijk maken dat het rooster veranderd moet worden, dan mag een werkgever dat in overleg met jou doen.
Er geldt een oproeptermijn van 24 uur. Oftewel: als je 24 uur van tevoren een oproep krijgt, dan moet je komen werken. Krijg je later een oproep dan mag je deze oproep weigeren.
Er zijn een paar uitzonderingen, waarbij je een oproep mag weigeren die 24 uur van tevoren gedaan is. Die uitzonderingen gelden voor andere werkverplichtingen of als je les of een examen/tentamen hebt. Als je zo'n oproep afwijst, moet je jouw werkgever wel direct schriftelijk of elektronisch informeren.
Je werkgever is wettelijk verplicht om een deugdelijke registratie van de werktijden en rusttijden bij te houden. In principe registreert je werkgever dus ook jouw werkuren. Toch is het ook handig om zelf je uren bij te houden. Zo weet je altijd of je genoeg uitbetaald hebt gekregen. Om je uren goed bij te houden, kun je het urenregistratieboekje van FNV Horeca gebruiken.
In de cao horeca wordt er uitgegaan van een gemiddelde arbeidsduur per week. Dit betekent dat je de ene week soms meer moet werken dan de andere week. Bijvoorbeeld bij drukte, regen of ziekte van een collega.
Minuren zijn uren die je minder werkt dan dat je op basis van je arbeidsovereenkomst zou moeten werken. Deze uren krijg je wel uitbetaald. Plusuren zijn uren die je op verzoek van je werkgever meer werkt dan je volgens je contract zou moeten werken.
Min- en plusuren kunnen in een periode van 12 maanden met elkaar worden gecompenseerd. Dus als je te veel gewerkt hebt, werk je op een ander moment wat minder en heb je te weinig gewerkt, dan werk je op een ander moment iets extra.
Heb je na 12 maanden nog steeds plusuren staan, dan kunnen die in tijd-voor-tijd worden gecompenseerd. Een andere optie is om ze uitbetaald te krijgen. Lukt een tijd-voor-tijd compensatie niet binnen 6 maanden of bijvoorbeeld bij het einde van je contract, dan moeten de plusuren ook uitbetaald worden.
Heb je na 12 maanden nog minuren staan, dan moeten die binnen 6 maanden worden ingehaald. Daarna komen je minuren te vervallen.
Heb je nog minuren staan aan het einde van je contract, dan mag je werkgever die verrekenen met je eindafrekening, maar alleen als het ontstaan van de minuren door jou toedoen komen. Bijvoorbeeld omdat je meer verlof hebt opgenomen dan waar je recht op had.
Meer informatie over werktijden, vind je op deze pagina.
Ben jij ziek? Dan kun je natuurlijk niet werken. Geef dit tijdig door aan je werkgever. Hoe je dat door moet geven, dat verschilt per werkgever. Meestal bestaat er een bedrijfsreglement waarin staat hoe jij je ziek moet melden. In de horeca cao staan ook voorschriften in geval van ziekte. Heeft jouw werkgever geen voorschriften bij ziekte op papier vastgelegd in overleg met werknemers, OR of personeelsvertegenwoordiging, dan gelden de voorschriften in de cao voor jou.
Als je nou langer ziek bent, dan kan je werkgever ook de Arbodienst of bedrijfsarts inlichten.
Nee, jouw werkgever is verantwoordelijk voor het rooster. Als er iemand uitvalt door ziekte, is het dus ook zijn verantwoordelijkheid om een vervanger te vinden.
Als je ziek bent ontvang je gewoon je loon over de dagen dat je ziek bent, behalve over de eerste dag van je ziekte. Dat is de wachtdag. Dit geldt voor medewerkers die werken onder de cao. Werk je niet onder de cao, dan mogen er tijdens ziekte maximaal twee wachtdagen worden ingehouden als dit in jouw contract of in het bedrijfsreglement staat vermeld.
De wachtdag is de eerste dag van je ziekteverzuim. Over je wachtdag ontvang je geen loon. Het is eigenlijk een soort verzekering voor je werkgever dat jij je niet zomaar voor elk wissewasje ziekmeldt, want de drempel om je ziek te melden wordt door de wachtdag iets hoger.
Ga je weer aan het werk en word je binnen 4 weken opnieuw ziek en komt dit voort uit je eerdere ziekmelding, dan wordt dit beschouwd als hetzelfde ziektegeval. In dit geval mag er niet opnieuw een wachtdag toegepast worden. Er mag ook geen wachtdag toegepast worden als je ziek bent als gevolg van een bedrijfsongeval of als gevolg van agressie of geweld terwijl je aan het werk was.
In de horeca cao is opgenomen dat de werkgever in plaats van geen loon door te betalen ook een bovenwettelijke vakantiedag kan afschrijven. Kijk dus goed in jouw arbeidsovereenkomst of personeelsreglement wat daarin is afgesproken.
In de cao horeca staat dat je de eerste 52 weken, dus het eerste jaar van je ziek zijn, 95% van je brutoloon doorbetaald krijgt. Ben je langer ziek, dan krijg je het jaar erna 75% van je brutoloon. Hier hangen wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat je je netjes houdt aan je re-integratieverplichtingen. In het eerste ziektejaar is ook een garantie dat je minimaal het wettelijk minimumloon betaald krijgt.
Ben je een langere tijd ziek, dan zal opgeroepen worden om bij de Arbodienst of de bedrijfsarts langs te komen. Daar word je ook begeleidt bij je re-integratie, zodat je weer gezond aan het werk kunt. Samen met je werkgever kom je tot een plan van aanpak om op een goede manier weer aan het werk te kunnen. Dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je sommige werkzaamheden nog niet volledig kunt doen. Stel dat jij je pols gebroken hebt, dan kun je misschien wel de bestellingen opnemen, maar nog niet met een dienblad lopen.
Ben je hett niet eens met de beslissing van de bedrijfsarts of Arbodienst, dan kun je bij het UWV een second opinion aanvragen.
Als jij vakantie wilt opnemen, dan dien je een verzoek in bij je werkgever. In dit verzoek geef je aan wanneer en voor hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever stelt de vakantie dan, voor zover mogelijk, vast volgens jouw wensen. Een werkgever mag je vakantie aanvraag afwijzen, maar alleen als hij daar een gewichtige reden voor heeft. Een afwijzing moet de werkgever ook schriftelijk en binnen 2 weken na de aanvraag doorgeven. Doet je werkgever dit niet, dan staat de vakantie vast.
Je bouwt per gewerkt uur 0,096 uur aan vakantie. Deze opbouw bestaat uit wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Als je werkt bouw je vakantieuren op, maar ook als je vakantie opneemt of ziek bent gaat de opbouw van vakantieuren gewoon door.
Stel dat je fulltime in de horeca werkt, dan werk je 38 uur per week. Je bouwt dan in een jaar 25 vakantiedagen op. Deze vakantiedagen bestaan uit 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
De wettelijke vakantiedagen mag je werkgever niet gebruiken om bijvoorbeeld een wachtdag te verrekenen. Deze vakantiedagen zijn echt bedoeld om van op vakantie te gaan. Met de bovenwettelijke vakantiedagen mag je werkgever dat wel doen.
Vakantiedagen kunnen vervallen. In principe vervallen wettelijke vakantiedagen een half jaar na het jaar waarin je ze hebt opgebouwd. Voor die tijd moet je ze dus opnemen. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na 5 jaar.
Een werkgever mag wel van je vragen om ook je bovenwettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen, zodat er geen stuwmeer aan vakantiedagen ontstaat.
Ja, maar er zijn wel afspraken gemaakt over de lengte van je vakantie. In de cao heb je recht op een vakantieperiode van 3 aaneengesloten weken. In overleg kun je daar van afwijken. Je kunt je werkgever bijvoorbeeld vragen de aaneengesloten vakantie te beperken tot 2 weken.
Je werkgever kan ook met je afspreken als de werkzaamheden dit noodzakelijk maken, dat je niet 3 maar 2 aaneengesloten weken vakantie hebt. In dat geval heb je nog wel recht op een aaneengesloten vakantie van 1 week.
Als een werkgever een gewichtige reden heeft, dan zou dat mogen. Maar dit gaat wel altijd in overleg. Alsje al kosten gemaakt hebt voor je vakantie, dan moet je werkgever de schade vergoeden die je aantoonbaar lijdt.
Nee, erkende feestdagen zijn geen extra betaalde vrije dagen, zoals bijvoorbeeld een vakantiedag. In de cao horeca is wel een extra vergoeding opgenomen als je ook daadwerkelijk tijdens de feestdagen werkt. Dit noemen we de feestdagencompensatie.
Dat zijn dagen waarop je verlof krijgt, maar dan om een bijzondere reden. Daarom heet het ook buitengewoon verlof. Wanneer er recht op buitengewoon verlof bestaat, moet jouw werkgever je tijdens dit verlof doorbetalen.
Meer informatie over ziekte en verlof vind je op deze pagina.
Werkt jouw vriend(in), broer, zus, of partner ook in de horeca? Meld hem, haar, óf een collega aan als nieuw lid en ontvang zelf €25
AanmeldenBezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2023 Alle rechten voorbehouden FNV Horeca.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Horeca