Voor Pesca zijn medewerkers geen kostenpost. Ze delen zelfs mee in de winst!

12-04-2018

Restaurant Pesca in Amsterdam bestaat bijna twee jaar en de jonge ondernemers Jos de Jong en Sven Sallaerts worden overstelpt door media en andere ondernemers, met de vraag hoe zij dat nou doen. Want bij Pesca is amper verloop, zijn medewerkers weinig ziek, wordt nauwelijks overgewerkt, is een 4-daagse werkweek de standaard en wordt meer betaald dan het cao-loon. En in 2017 deelden de medewerkers ook nog eens mee in de winst van € 10.000!


Laura Corver, supervisor bediening. Beeld Mo Barends.

"Medewerkers zien we niet als kostenpost", vertelt Jos, "we investeren juist graag in ze. Dat maakt dat de sfeer goed is en daardoor blijven ze ook langer bij ons. Dat scheelt in tijd en geld om nieuwe mensen te werven en in te werken." Sven: "Bedrijven als Google zijn ons voorbeeld. Ik snap horecaondernemers niet die het minimum betalen voor overvolle werkweken, die niks meer bieden dan de cao. Zo is de horeca nou eenmaal, zeggen ze. Hoe is het mogelijk! Wij betalen altijd meer dan het cao-loon, niemand zit op het wettelijk minimumloon." Jos: "Medewerkers krijgen bij ons vrijheid en inbreng, een kwestie van geven en nemen. Uitgangspunt is een 4-daagse werkweek voor de vaste mensen en contracten van 38 uur. Overuren zitten in het salaris maar de meesten maken helemaal geen overuren." Duane Rene, zelfstandig werkend kok, werkt al jaren in de horeca en sinds kort bij Pesca: "Het is voor het eerst dat ik een 4-daagse werkweek heb."

En dan is er ook nog de winstdeling, opgenomen in het arbeidscontract, als er winst is natuurlijk. In 2017 werd € 10.000 winst verdeeld onder het personeel, naar aantal gewerkte uren. Algauw minstens een paar honderd euro per medewerker, van afwasser tot en met bedrijfsleider. Sommigen waren in tranen. Joe Giezeman, supervisor bediening: "Zo’n gebaar van winstdeling is echt top. Maar voor mij is het geen drijfveer. Het is gewoon erg leuk om hier te werken." Laura Corver, supervisor bediening: "Zeker, ook door de afwisseling. De ene dag doe ik wijn, de andere de vismarkt. En we zijn één familie."

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.