Cao voor 380.000 horecawerkers ver weg

10-01-2017

De horeca heeft de crisis achter zich gelaten en floreert weer nu consumenten vaker uit eten gaan of een biertje drinken in de kroeg. De werknemers lijken daar echter nauwelijks van te profiteren, omdat de sector al drie jaar lang geen cao heeft.

De sociale partners hebben dan ook geen een keer rond de tafel gezeten om uit de impasse te komen. Momenteel geldt er in de horeca een arbeidsvoorwaardenreglement. Dat houdt in dat een werkgever afspraken maakt met de werknemer.

Volgens FNV Horeca zijn werknemers in de horeca de afgelopen drie jaar 4,75% aan loonstijging misgelopen en dat komt gemiddeld neer op ongeveer 4000 euro bruto per medewerker.

Kwalijk

,,Vanuit de werkgevers is er grote weerstand om met de vakbonden aan tafel te gaan”, zegt voorzitter Ben Francooy. ,,En dat is kwalijk, omdat we op deze manier ook niet toe komen aan arbeidsmarkt- en scholingsbeleid.

De horeca is de enige grote branche zonder cao. En dat terwijl het goed gaat met de restaurants, kroegen, snackbars en hotels. Zo is het aantal horecavestigingen afgelopen jaar gestegen naar 40.230, waar werkgelegenheid wordt geboden voor 380.000 banen. De totale omzet is toegenomen tot €18,2 miljard, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ook voor dit jaar verwacht de branchevereniging een omzetstijging. Verder benadrukt KHN te streven naar werkgeverschap met goede arbeidsvoorwaarden.

Toch is er volgens beleidsadviseur Paul Schoormans van KHN vanuit de achterban geen roep om een nieuwe cao af te sluiten. ,,Bovendien onderhandelen de vakbonden, en vooral de FNV, te veel op vastigheid. Zij willen alles per dag en per week vastleggen, dat gaat gewoon niet in een sector zoals de horeca. Daar is flexibiliteit nodig. Daarom pleiten wij voor maatwerk per onderneming.

Ergernis

Het standpunt van KHN zorgt voor ergernis bij voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen. De vakbond heeft vorig jaar een vernieuwingsstrategie ingezet en is wel degelijk beleid tot maatwerk. ,,Het is dus klinkklare onzin. Het is steeds dezelfde grammofoonplaat die iedere keer wordt afgedraaid. Wij hebben geen agenda en als het moet zitten we vanavond nog aan tafel. Het ergste is dat de werknemers al drie jaar lang geen fatsoenlijke loonsverhoging hebben gehad.

Ook Francooy bestrijdt dat vakbonden niet bereid zouden zijn tot maatwerk. ,,In de cao recreatie hebben we goede afspraken gemaakt, waarbij bijvoorbeeld rekening is gehouden met seizoensinvloeden.

Cao-adviseur Henk Strating van HS Arbeidsvoorwaarden constateert dat de sociale partners niet bij machte zijn tot goede cao-afspraken te komen. ,,Als er al drie jaar lang geen woord is gewisseld met elkaar moeten alle partijen in de spiegel kijken. Het is meer machteloosheid dan onwil.”

In gesprek

Strating was begin 2014 nauw betrokken om beide partijen weer aan de cao-tafel te krijgen. Hij was een van de organisatoren van de Horeca Top, waarbij vijftig werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gingen. ,,En de mening was unaniem dat er zo snel mogelijk een nieuwe, eigentijdse cao moest komen. Er is ook een routekaart uitgestippeld hoe de gesprekken konden plaatsvinden. Die is overhandigd aan de sociale partners, maar tot op heden heeft geen enkele partij daarop gereageerd.

FNV’er Francooy maakt zich grote zorgen over de vergaande flexibilisering in de horeca. ,,We zien dat door het uitblijven van een cao het aantal payrollconstructies, zzp’ers en uitzendkrachten toeneemt. Werkgevers hebben vrij spel en kunnen nu zelf bepalen of werknemers loonsverhoging krijgen of niet KHN legt de schuld van de flexibilisering bij de Wet Werk en Zekerheid.

,,Het is voor ondernemers te risicovol medewerkers in vaste dienst te nemen. Ontslag is moeilijk door strikte regels met eenzijdige bewijslast voor de werkgever. Dat geldt ook voor regels en verplichtingen bij ziekte. Wordt een medewerker ziek dan moet je minimaal twee jaar het loon doorbetalen, iets wat voor een kleine ondernemer het einde van zijn bedrijf kan betekenen”, aldus Schoormans.

Bron: Telegraaf.nl

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.