FNV Horeca: ernstige zorgen over hoge werkdruk horeca

24-05-2022

Zekerheid in horeca daalt: 53% medewerkers werkt op oproep 

FNV Horeca maakt zich ernstig zorgen over de werkdruk in de horeca door het enorme personeelstekort. De aanhoudende ongezond hoge werkdruk als gevolg van dit tekort zorgt ervoor dat ook na de coronacrisis veel vaste medewerkers de sector hebben verlaten. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS: het aantal vacatures in de horeca is nog nooit zo hoog geweest. Om medewerkers te behouden en nieuwe mensen aan te trekken moeten de eisen en behoeften van werknemers voortaan centraal staan: meer zekerheid, een betere werk-privé balans en voldoende loon om een normaal bestaan op te kunnen bouwen, aldus FNV Horeca.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Medewerkers, bedrijven én gasten ondervinden allemaal de gevolgen van het desastreuze personeelstekort in de horeca. Kortere openingstijden, terrasgasten die binnen zelf hun drankje moeten bestellen of ophalen en ingedikte menukaarten. Allemaal begrijpelijke lapmiddelen om in deze tijd de tent open te houden. Maar het echte probleem – het alsmaar toenemende personeelstekort en de daaraan gekoppelde hoge werkdruk - wordt hier niet mee opgelost. Dit doe je door de sector aantrekkelijker te maken om in te werken en zekerheid te bieden via vaste contracten en mogelijkheden om werk en privé beter te combineren. “

Hoogste vacaturegraad ooit

Uit recent gepubliceerde arbeidsmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022 van alle sectoren het aantal vacatures in de horeca het hardst groeide. Ten opzichte van eind 2021 kwamen er 15.000 vacatures bij, waarbij het totaal uitkomt op 44.600 vacatures. Het aantal vacatures verdubbelde daarmee van 57 vacatures naar 112 vacatures op 1.000 banen. Nog nooit eerder – in geen enkele bedrijfstak – is er een vacaturegraad boven de 100 gemeten. Daarnaast is het aantal vaste krachten nog nooit zo laag geweest binnen de horeca: bijna 53% werkt tegenwoordig op oproepbasis. Waar het aandeel flexibele contracten in andere sector af nam, nam het aandeel oproepkrachten in de horeca juist toe.

Horeca bijbaantjesfabriek

Vlek: “Je zou denken dat werkgevers – gezien het personeelstekort - alles uit de kast halen om horecamedewerkers aan te trekken én te behouden. Maar in de praktijk worden oudere ervaren potentiële werknemers vaak geweerd en richten bedrijven zich met name op goedkope medewerkers tot 21 jaar. Doordat deze groep vaak na korte tijd weer vertrekt, plak je hiermee slechts een pleister op de personeelstekort-wond. En ja, het klopt dat de loonkosten van ‘oudere’ ervaren collega’s hoger zijn dan die van ‘jonkies’. Maar ik stel daar tegenover dat deze mensen ook veel meer opleveren. Kennis en kunde verdienen zich immers vele malen terug. We moeten af van het imago van de horeca als bijbaantjesfabriek. Wie dit niet inziet, mag in mijn ogen niet klagen over het personeelstekort.”

Potentieel

De afspraken in de dit jaar overeengekomen horeca cao 2022/2023 zijn de eerste stap om de horeca te transformeren naar een aantrekkelijke volwassen sector voor ervaren én onervaren medewerkers. Waarin men met passie wil blijven werken, carrière kan maken en goed gewaardeerd wordt. Vlek: “Ik heb groot respect voor werkgevers die op onorthodoxe wijze zorgen voor nieuw bloed in de horeca. Denk aan het binnenhalen van zij-instromers, 55-plussers, statushouders en ongekwalificeerde medewerkers via open hiring. Hier zit nog een enorm potentieel!”

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.