Cao onderhandelingen gestart: vizier op de toekomst

21-12-2021

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben in aanloop naar de onderhandelingen voor een nieuwe cao de huidige horeca-cao – die tot eind dit jaar loopt - formeel opgezegd. Wij zijn, ondanks de coronacrisis, van mening dat het van cruciaal belang is om het vizier op de toekomst te richten. Hier horen aanpassingen aan de huidige cao bij.  

Samen met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) willen wij werken aan een gezonde en florerende sector, waarin het fijn en vruchtbaar is om in te werken en te ondernemen.

Goede, gezonde en hedendaagse arbeidsvoorwaarden zullen bijdragen aan een verbetering van het imago van de sector. Waarbij we vooral moeten blijven kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan.

Gesprekken

Op 10 november 2021 jl. was het eerste verkennende gesprek. Over en weer was er begrip rond de effecten op zowel werkgever als medewerker van de coronamaatregelen en het feit dat er voldoende inkomen moet zijn voor werknemers en werkgevers om hun rekeningen te betalen.

Op 13 en 20 december jl. zijn de wederzijdse zorgen over de arbeidsmarkt en de positie van de horeca- gedeeld. Daarnaast zijn ingediende concrete voorstellen vanuit werknemers en werkgevers besproken. Besloten is het kerstreces te gebruiken om voorstellen verder uit te werken en 10 januari a.s. weer met elkaar verder te praten.

In goede harmonie

De gesprekken vinden plaats in goede harmonie. Voor de onderhandelaar is het nu de uitdaging om alle punten waar overeenstemming over is, te verbinden in een nieuwe horeca-cao met een focus op de toekomst. Alle partijen zien hier het belang van in.

Drie hoofdthema’s

Inhoudelijk gaan de gesprekken over drie hoofdthema’s die zich richten op de toekomst. Iedere werknemer moet er wat vakbonden qua inkomen op vooruit gaan, aandacht voor ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden en een balans tussen werk en privé, met meer aandacht voor de planning die beter rekening houdt met de medewerker. Mede dankzij jullie input eerder dit jaar liggen deze thema’s nu op de onderhandelingstafel.

Vervolg

We verwachten jullie kort na 10 januari a.s. te kunnen informeren over de voortgang van het onderhandelingsproces.

Namens het FNV Horeca-onderhandelingsteam,

Edwin, Johan en Alexander

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.