Sluiting scholen en bso: wat betekent dit voor mij?

16-12-2021

Volgende week sluiten de basisscholen een week eerder hun deuren. Ook sluit de bso dan. Ik moet gewoon werken. Wat nu?

Als je niet op korte termijn een oppas kunt regelen of het beroep van jou en/of je partner niet op de lijst met cruciale beroepen staat, dan zul je met je werkgever in gesprek moeten gaan.

In deze bijzondere situatie mag begrip van werkgevers worden verwacht voor werknemers die het niet lukt om de opvang (volledig) te regelen. Van jou als werknemer mag worden verwacht dat je er alles aan doet om opvang te regelen voor de kinderen voor wie opvang noodzakelijk is. Je werkgever kan een goede reden hebben waarom je nodig bent op je werk. Bijvoorbeeld vanwege drukte of personeelstekort. Je kunt dus niet zomaar weigeren om te komen werken. 

Er kunnen wellicht oplossingen gevonden worden door werk en opvang te combineren, te werken op verschoven tijden of (deels) vanuit huis te werken. Als je geen opvang kunt regelen, dan ligt het voor de hand dat beide partners, als zij allebei werken, de opvang zoveel mogelijk gelijk over elkaar verdelen. Als het je niet lukt om opvang te regelen voor alle dagen waarop je normaal gesproken werkt, kun je ook (gedeeltelijk) vakantie - of ADV-dagen opnemen of compensatie voor over-of meerwerk kunnen gebruiken. Heb je helemaal geen uren meer staan en is er echt geen andere oplossing mogelijk dan zou je ook nog onbetaald verlof kunnen opnemen. Belangrijk is dat je met je werkgever hierover in gesprek gaat om samen tot een goede oplossing te komen die voor jullie beiden wenselijk is.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.