Coronacrisis geen reden voor géén loonsverhoging

15-12-2021

95 procent van de werknemers in de horeca wil een loonsverhoging, waarbij de coronacrisis geen reden is om daarvan af te zien. Dat is een van de resultaten uit de enquête die FNV Horecabond afgelopen periode heeft gehouden in de sector.

De enquête was onderdeel van de Laat je Horen-campagne waarmee werknemers in de sector letterlijk hun stem konden laten horen over wat zij belangrijk vinden in aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe cao. “De input van de medewerkers is daarom ook van groot belang, het gaat om hun werk, hun passie, hun toekomst”, onderstreept bestuurder van FNV Horeca Edwin Vlek.

Naast een hoger loon kwam er nog een aantal punten naar voren in gesprekken met horecawerknemers. “Zoals werkdruk en werk-privébalans. 75% vindt het werken in de horeca zwaar of zeer zwaar, 37% is niet tevreden over de werk-privébalans”, haalt Vlek wat cijfers aan. Ook zou er volgens de ondervraagden meer aandacht moeten zijn voor doorgroei- en opleidingsmogelijkheden en zouden er afspraken moeten komen over plusuren. “Het is nu aan de cao-commissie om de onderhandelingsinzet te bepalen.”

Deze uitkomst is in lijn met een eerder onderzoek, stelt de bestuurder. “Ook blijkt dat een groot percentage heel erg trots is op de sector. Reden te meer om er alles aan te doen om de sector aantrekkelijk te houden zodat deze werknemers behouden blijven, want de uitstroom van vakmensen is nog steeds gaande.”

Jillian Teppema: “Je hoort echt dat mensen worstelen met hun passie, omdat ze het werk niet kunnen combineren met privé en niet voldoende verdienen om een huisje te kopen.”
 

Deze periode starten de onderhandelingen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen voor een nieuwe cao per 1 januari 2022. “Dit jaar schuift er op ons verzoek ook een actief lid aan bij deze gesprekken”, legt Vlek uit. “Dat doen we om de horecamedewerker ook aan de onderhandelingstafel een stem te geven. Voor zover wij ons kunnen herinneren,is dat nooit eerder gebeurd.”

Liliana Dirks: “Van mensen die net in de horeca werken hoor je dat er weinig tijd is om ingewerkt te raken. Je merkt aan alles en iedereen dat het niet meer vol te houden is zoals het nu gaat.”

Dit artikel vind je ook terug in de nieuwe Horeca Info. In de nieuwe editie vind je alle informatie over agressie op de werkvloer. Sinds de start van de coronacrisis is het aantal meldingen flink toegenomen. Ook gaan we in gesprek met diverse medewerkers uit de nachthoreca en hoe zij omgaan met de situatie in de horeca.

Download de nieuwste editie hier.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.